Energiaválság: bezárják az Erkel Színházat

Az Erkel Színház főigazgatója abban bízik, hogy a bezárás megment két másik intézményt. 

2022. szeptember 21., 17:19

Szerző:

Vakon repülünk, műszerek nélkül, éjjel, ködben” – így foglalta össze a Magyar Állami Operaház főigazgatója az energiaköltségek emelkedése miatt kialakult helyzetet. Ókovács Szilveszter az InfoRádiónak azt mondta, hogy az Operaház és az Erkel Színház gázfűtésére „kifizethetetlen”, egymilliárd forint körüli összegről szóló árajánlatot kaptak, ami a korábbihoz képest nyolc-tízszeres emelkedés. Az áram esetében is hasonló nagyságrendű növekedéssel számolnak, de a pontos szám még nem ismert. 

A szintén az Operához tartozó, 30 ezer négyzetméter területű Eiffel Műhelyház távfűtésen van, de azt még egyáltalán nem tudják, hogy milyen költségekkel kalkulálhatnak a január elsejei árváltozás után. Ókovács arról is beszélt, hogy az Operaházat mindenképpen nyitva akarják tartani, ott, azon túl, hogy az állami előírásnak megfelelően 18 fokra állítják a fűtést, egyéb változást nem lesz. „A vezérhajónak működni kell, és ez, pillanatnyilag úgy látom, hogy nincs is veszélyben, meg fogjuk tudni oldani” – jelentette ki, és megjegyezte: reméli, hogy a nézők elviselik majd az alacsonyabb hőmérsékletet. „Úgyis hamar belehelik a nézőteret. Nem hiszem, hogy ott fázás lesz.”

Az Erkel Színházat viszont bezárják november 6-tól a fűtési szezon végéig.

Azt is megjegyezte, hogy nehéz helyzetben vannak, hiszen a minimum kétmilliárd forinttal magasabb rezsi mellett egymilliárd forinttal kevesebb támogatást kapnak. „Ez az összeg a működési költségből jön le, a béreket nyilván nem érintheti az elvonás ” – tette hozzá Ókovács Szilveszter.

(Fotó: MTI)

Ötvenkilenc éves korában meghalt Coolio, polgári nevén Artis Leon Ivey Jr., a kilencvenes években ismert amerikai rapper.

Hetvenkét éves korában elhunyt Axt László, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett, Jászai Mari-díjas artistaművész – tudatta a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ kedden az MTI-vel.