Rekordszámú jelölést kapott Enyedi Ildikó filmje az Európai Filmakadémiától

2017. november 4., 14:23

Szerző:

Az Európai Filmakadémia rekordszámú, négy kategóriában jelölte Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét az Európai Filmdíjakra - jelentették be szombat délben a sevillai filmfesztiválon. A díj 30 éves történetében soha nem kapott magyar alkotás ennyi jelölést.

Fotó: Csaba Hanna

A Filmalap támogatásával készült alkotást a mintegy 3200 tagot számláló Európai Filmakadémia jelölte a legjobb film, Enyedi Ildikót a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyvíró, Borbély Alexandrát pedig a legjobb színésznőt illető Európai Filmdíjra.

„Mint ezzel a filmmel már annyiszor, ennek a csodálatos jelölészuhatag-hírnek a hallatán most is az első és legerősebb érzésem a hála minden egyes munkatársamnak, akikkel együtt készítettük el ezt a filmet” - nyilatkozta az MTI-nek Enyedi Ildikó.

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója azt emelte ki, hogy "ennyi jelölést soha nem kapott még magyar film az Európai Filmakadémia tagjaitól". „Büszkék lehetünk a magyar filmek sikerére” – mondta. Bucsi Réka Love című animációja szintén az Európai Filmdíjak jelöltjei között van a rövidfilmek kategóriában.

Az Európai Filmdíjak jelöltjeit hagyományosan a sevillai filmfesztiválon jelentik be. A díjakat december 9-én Berlinben adják majd át.

A Testről és lélekről című film februárban a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Medvét, a nemzetközi filmkritikusi szövetség díját, az Ökumenikus zsűri díját és a közönségdíjat is. A magyar alkotást azóta számos országba vették meg a filmforgalmazók és világszerte több díjat nyert jelentős filmfesztiválokon. Németországban, Nagy-Britanniában és Svédországban szeptember végén, Norvégiában, Franciaországban és Svájcban októberben, Kanadában pedig novemberben kerül sor a mozibemutatókra, melyeket továbbiak premierek követnek.

A fanyar humorú szerelmesfilm arról szól, hogy két zárkózott ember az álmaiban szarvasként találkozik. A Testről és lélekről női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra. A férfi főszereplő Morcsányi Géza színházi dramaturg, könyves szakember. A filmben látható még többek között Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin.

A Testről és lélekről az Inforg-M&M Film gyártásában készült. Producerei Mécs Mónika, Muhi András, valamint Mesterházy Ernő, operatőre Herbai Máté.

Enyedi Ildikó filmjét a hazai mozikban márciusban mutatta be a Mozinet, eddig mintegy 85 ezren váltottak rá jegyet.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!