Öveket becsatolni: februárban jön a Prokojfev-maraton

Február 4-én A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös megrendezésében ismét megtartják a koncertszezon egyik legpördősebb, legintenzívebb fesztiválját, a Prokofjev-maratont. Az egynapos fesztiválon lesznek nagyzenekari koncertek, intim kamarazene, filmvetítések és ingyenes hangversenyek is.

2023. január 26., 11:12

Szerző:

Csodagyerek, lázadó, innovátor, 20. századi zseni, lebilincselően sokszínű figura. Mozarthoz hasonlóan ő is ötévesen írta első zongoradarabját, kilencévesen pedig már az opera műfajával próbálkozott. Muzikalitása mellett sakktudása is kivételes volt: a későbbi világbajnokot, José Raúl Capablancát is legyőzte egy alkalommal. Prokofjev egyedi hangú műveit nemcsak a hangversenytermekben hallhatjuk: ezidáig 164 filmben és tévés produkcióban is megszólaltak darabjai – mutatják be a fesztivált megihlető zeneszerzőt a Budapesti Fesztiválzenekar közleményében.

Ízelítő a fesztivál programjából

Ahogy minden alkalommal, idén is lesz családi koncert a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben:

10:30-tól a Budapesti Vonósok előadásában hangzik el a Péter és a Farkas című zenés mese az állatok varázslatos világából.

12:30-tól ugyanitt a MÁV Szimfonikusok játsszák a szerző 1944 nyarán írt V. szimfóniáját, amit ő maga így jellemzett: „himnusz a szabad és boldog emberhez, az ő hatalmas erejéhez, tiszta és nemes lelkéhez.”

15 órától a Győri Filharmonikus Zenekar játszik részleteket a Rómeó és Júlia című balett zenéjéből összeállított első és második szvitből.

17 órától a Budafoki Dohnányi Zenekaré és Kelemen Barnabásé a színpad, aki a szerző I. hegedűversenyét játssza, az együttes emellett a Kizsé hadnagy filmzenéjéből született szvitet is megszólaltatja.

19 órától a Pannon Filharmonikusok töltik meg a nagytermet Balog József zongoraművésszel, a napot pedig a Budapesti Fesztiválzenekar zárja Fischer Iván vezényletével. Mesés befejezésre számíthat a közönség, a BFZ ugyanis a Hamupipőke első és harmadik szvitjéből játszik részleteket.

A Fesztivál Színházban:

11:30-kor indul a nap Palojtay János zongorakoncertjével,


13:30-tól Szabó Ildikó (cselló), Lajkó István (zongora), Pivon Gabriella (fuvola) és Mali Emese (zongora) kamaramuzsikálnak,

16 órától Pusker Júlia hegedűművész játékát hallhatják a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusaival,

18 órától Báll Dávid zongoraművész szintén a Fesztiválzenekar zenészeivel lép fel, a nap pedig ezen a helyszínen egy dalesttel zárul Evelina Dobračeva és Nyikolaj Borcsev főszereplésével.

A maraton során a szervezők az Üvegteremben és az Előadóteremben is készülnek ingyenes programokkal: koncertfilm-vetítések és extra koncertek színesítik a napot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában.

Aki kedvet kapott Prokofjevhez, az megtekintheti a teljes programot itt

(Kiemelt képünk: Szergej Prokofjev, orosz zeneszerző. Forrás: Budapesti Fesztiválzenekar)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.