Petíciók párbaja – Pszichológiai síkon folytatódik a ledarált mesekönyv ügye

Nemrég még csak egy visszataszító gesztus volt Dúró Dóra könyvrombolása, mostanra azonban túlnőtte magát. Több pszichológus is aláírta azt az állásfoglalást, amely kiáll a ledarált könyv, a Meseország mindenkié mellett, és elhatárolódik Bagdy Emőke nyilatkozatától. Egy másik petícióban pedig a pszichológus asszonyt támogathatja az aláírásával bárki, aki egyetért vele. Leveleztünk Bagdy Emőkével is, és érdekes választ kaptunk.

2020. október 27., 12:00

Szerző:

A Labrisz Egyesület gondozásában megjelent Meseország mindenkié című gyűjtemény ismert mesék átiratait tartalmazza. Ezek többek közt olyan, érzékenyítésre szolgáló témákat helyeznek a középpontba, mint a másság, a kisebbségek, a pszichés problémák, az időskor és a homoszexualitás. Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese ez utóbbi témát kifogásolva gyűrte bele a kötetet egy iratmegsemmisítőbe.

Nem sokkal később a Magyar Nemzetben Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta arról nyilatkozott, hogy a korai érzékenyítés ártalmas lehet a gyerekek számára. A mesekönyvet pedig védelmébe vette a pszichológusszakma egy része, a lapzártánkig közel 1300 szakember által aláírt állásfoglalás 21. századi elméletekre hivatkozva mondja ki: „E könyv a többségi társadalom gyermekei számára éppen azért fontos, hogy lássanak tőlük eltérő élethelyzetben lévő gyerekeket. Lássák, hogy az említett csoport tagjai hozzájuk hasonlóan sokfélék, és még ha bizonyos dolgokban különböznek is, sok vágyuk, küzdelmük és motivációjuk megegyezik.” Továbbá megemlítik, hogy az aláírók elhatárolódnak Bagdy Emőke említett nyilatkozatától, többek közt azért, mert szerintük nem létezik olyan, hogy „túl korai érzékenyítés, ha a történet és a szöveg az adott korosztálynak megfelelő”.

Az állásfoglalás hatására elindult egy másik petíció is, amelyet nemcsak pszichológusok, hanem bárki más is aláírhat. Eszerint a pszichológusszakma egy része módszeresen hangulatot kelt Bagdy Emőkével szemben. „A támadást szakmai jellegű vitának hazudják, azonban nem más, mint megfélemlítési kísérlet azok ellen, akik mernek másképp gondolkozni, mint a liberális, gendersemleges tanokat hirdető mainstream. […] Ne engedjük, hogy levadásszák, ne engedjük, hogy meghátrálásra kényszerítsék véleménydiktátorok, akik szerint csak akkor lehetsz szakember, ha a libertin doktrínák szerint gondolkodsz” – olvasható a felhívásban, amelyet Pocsai Tamás tett közzé, akit e-mailben kerestünk meg, mivel kíváncsiak voltunk, milyen szakmai érvek mentén áll ki Bagdy Emőke mellett. Pocsai úr azonban csak laikusként tudott volna válaszolni a kérdéseinkre, mivel – saját megfogalmazása szerint – nem része a pszichológusszakmának, pusztán erkölcsi okokból kezdeményezte a petíciót. A jelenleg közel 30 000 aláíró többsége sem pszichológus végzettségű, akik pedig megindokolták, miért csatlakoztak a petícióhoz, leginkább puszta szimpátiára hivatkoznak.

Elhelyezték az első fővárosi Makovecz-templom alapkövét Pe Bagdy Emőke
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Bagdy Emőkét is megkerestük, hogy bővebben kifejthesse véleményét az ominózus mesekönyvről és a korai érzékenyítésről, ám nem vállalta az interjút. Levelében arra hivatkozott, hogy túl sok megkeresést kapott az utóbbi időben, és hozzátette, hogy ő felnőttekkel foglalkozik, nem meseszakértő gyerekpszichológus, bár éveken át tanított fejlődéstant, és írt a témában. Kijelentése, amellyel úgy tűnik, azt állítja, hogy ő valójában inkompetens a témában, azért érdekes, mert a Magyar Nemzetnek viszont szakértőként nyilatkozva többek közt azt mondta, 3-5 éves korban „a meséknek kiemelten fontos jelentőségük van, mert ezek révén bejuttathatók olyan üzenetek is, amelyeket a gyerek kritika nélkül fogad, mivel neki még kritikai érzéke és viszonyítási alapja sincsen. Például ha arról hall egy történetet, hogy két herceg egymásba szeret, akkor ezt a gyerek megjegyzi, és számára már evidencia lesz, hogy a fiúk egymásba szerethetnek”. Ez márpedig a mesék és a gyermekek fejlődésének kapcsolatáról állít valamit. Bagdy ráadásul az óvodáskort célozza be, miként írja: „a gyereket is toleranciára kell nevelni, viszont ezt nem óvodáskorban kell megtenni”.

A Meseország mindenkié azonban nem ennek a korosztálynak szól, hiszen 9 éves kortól ajánlják. Szóval, nem tudni, hogy is kerül a hétmérföldes csizma az asztalra.

 

A cikk eredetileg a 168 óra hetilap 2020. október 21-i számában jelent meg.

Tegnap 17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.