Oroszok a spájzban

Makszim Gorkij élelmezését a KGB korabeli őse, az univerzális Cseka/GPU látta el Olaszországban és szovjet földön egyaránt. Moszkvában a nagy vacsorákhoz – hatvan vendégnél több esetében – az elhárítás ételutánpótlást is szállított egyetlen telefonhívásra.

2015. július 30., 12:31

Igaz, a vendégek között elő-előfordult Vlagyimir Iljics is (a satnya) és Joszif Visszarionovics (a részeges, még Leninnél is jelentéktelenebb), akit a magasított talpú csizma sem emelt meg. Az exbolsevik, tüdőbeteg írót Lenin hajtotta ki a Szovjetunióból, de mindvégig eleven maradt a kapcsolata orosz-szovjet művészekkel, politikusokkal. Olyannyira, hogy egyesek hónapokat laktak/nyaraltak nála gyógyhelyén, Itáliában.

Gorkij igen bonyolult helyzetben próbált meg túlélni és ebben másokat is segíteni. A nagy tablóban, a zsibvásáron és tömegsírban rendre megjelennek a húszas-harmincas évek főszereplői, olyan megvilágításban, ahogyan róluk eddig nem gondolkodtunk. Kamenyev és „a vadállat” Zinovjev Sztálinnak az áldozataként korábban akár némi rokonszenvünket is kicsiholhatta volna, ám a regényből kiderül: maguk is megértek a golyóra.

Gorkijnak, ennek az „iszákos, népi bumburnyáknak”, „nyomuló ripacsnak” – így látta szolgálója-szeretője-orvosnője – a nemzetközi hírnév akkor is bizonyos védettséget adott, amikor közvetlenül a forradalom győzelme után igen kritikusan írt a Novaja Zsiznyben az „ázsiai barbárság” veszélyeiről és az orosz „inteligencija” kiirtásáról; s akkor is, amikor a börtönből hozatott ki művészeket. Volt is ellensége bőven: például Trockij húga (Kámenyev felesége) vagy maga Krupszkája (Leninné). Nem véletlen hát, hogy Gorkij gyanakodva fogadott minden Moszkvából érkezett orvost: ki tudja, milyen megbízással érkezett...

Ha hazalátogatott szülőföldjére, nagy ünneplésben részesítették. „A színháziak, a színháziaknak öltözött csekisták és a csekistáknak öltözött csekisták lelkesen tapsoltak” – írja kiváló könyvében az iróniáját szívesen és számos esetben gyakorló Spiró.

(Spiró György: Diavolina. Magvető Kiadó.)

Erdélyi S. Gábor

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.