Örök körforgás

Mész címmel a héten jelenik meg Závada Péter második verseskönyve. Az Akkezdet Phiai nevű zenekar frontemberének első kötete, az Ahol megszakad, 2012-ben került a könyvesboltokba, s hónapokig vezette a sikerlistákat.

2015. szeptember 23., 15:50

A Mész szintén önéletrajzi elemekből épül, középpontjában a halállal: a költő kilencévesen vesztette el édesanyját. A csaknem ötven költemény egy része gyászvers, bár a hagyományosabb, rímes formákat fölváltották a szabad- és prózaversek, a személyes hangvételt a személytelenebb, tárgyias líra.

– A kötet címadó verse a Mész, az anyag, amelyből a világ nagy része – a tenger élőlényeitől az emberi csontokig – felépül. Az anya elvesztése e motívum által tematizálódik: a test feloldódik a világmindenségben, az örök körforgásban – mondta a 168 Órának Závada Péter.

Az összes vers az anyagisághoz kötődik, az elbeszélő a körülötte lévő embereket is ritkán nevezi meg. Négy-öt vers kifejezetten tárgyakról szól, egy redőnyről, egy függönykarnisról, egy árokról.

– Ez a változás tudatos döntés: az első kötet könnyebben dekódolható volt, most viszont próbáltam ravaszabb lenni, mert nem szeretnék afféle naplót írni – tette hozzá Závada Péter.
Závada Péter jelenleg a budapesti Katona József Színházzal és Schilling Árpáddal közös produkciókon is dolgozik.