Opera a hajléktalanokról

Hajléktalanokról és az ő műveik felhasználásával írt operát egy magyar zeneszerző, Col Legno. Az ötletgazda-zeneszerző meggyőződése, hogy ez az opera elősegíti a hajléktalanság helyes társadalmi megítélését és érzékenyebbé teszi az embereket a témában. Az opera bemutatását jelentős mérföldkőnek tartja az otthontalan emberek sorsának jobbításáért folytatott emberfeletti küzdelemben.

2015. január 13., 12:44

Col Legno elmondta, már régóta törte a fejét azon, hogyan tudna hátrányos helyzetű embereken segíteni. 2013 végén közönségként részt vett a Menhely Alapítvány szárnya alatt működő Fedél Nélkül utcalap által megrendezett hajléktalan-humorfesztiválon. Csábi István ott elhangzott novellája megadta az opera alapötletét. (A novella Örkény-díjas hajléktalan írója sajnos nem érhette meg, hogy műve színpadra kerüljön: idén nyáron tragikus hirtelenséggel elhunyt.)

Ezt a humoros történetet egészítette ki a zeneszerző nehéz sorsú költők verseivel. (Sajnos decemberben Leé József hajléktalan költő is meghalt, akinek a legtöbb verse került be a szövegkönyvbe.)

Az egyetlen hajléktalan című operában egy vidéki városban járunk, ahol hirtelen egy hajléktalan ember jelenik meg. A polgármester befogadja őt. Mivel nagyon jól bántak a város egyetlen fedél nélkülijével, idővel elkezd egyre több otthontalan ember özönleni a településre. Folyamatos konfliktusok következnek, mivel a helyi ellátó rendszer nincs felkészülve a tömeges hajléktalanságra. A polgármesternek döntenie kell: mi legyen a város új lakóival?

Az izgalmas végjáték 2015. május 29-én tekinthető meg Budapesten, a Duna Palotában. Az előadás megtartásához már csupán a pénz hiányzik. Jelenleg a költségek egyharmad része áll rendelkezésre.

Col Legno szerint nem azzal kell foglalkoznia a többségi társadalomnak, hogy valaki saját vagy más hibájából lett hajléktalan. Feladatunk inkább az, hogy segítsük ezeket az embereket a magunk módján. A legnemesebb szolgálatnak és szívügyének tekinti ezt az operát, és ingyen szorgoskodik immár tizennégy hónapja azon, hogy a darabot bemutassák. A zeneszerző hozzátette: ha tudott volna jobb eszközt, mint ez az opera, akkor azt vetette volna be az otthontalan emberekért.

A professzionális stáb az előadásra már hónapokkal ezelőtt összeállt. Jelenleg az ötletgazda-zeneszerző legfontosabb feladata a pénzszerzés, hogy meg lehessen tartani az előadást.

A Duna Szimfonikus Zenekar azonnal igent mondott a felkérésre. A hajléktalanokat a Nemzeti Énekkar alakítja. Az előadás karmestere Antal Mátyás (a Nemzeti Filharmonikusok karigazgatója) lesz. A három főszereplő kitűnő énekes-színész. A címszerepben Bándi János tenor, aki 1981 óta folyamatosan jelen van a Magyar Állami Operaház színpadán. A szociális munkást Csereklyei Andrea – Magyarország vezető szimfonikus zenekarainak kedvelt szoprán szólistája – alakítja. A polgármester szerepében Mikecz Kornél bariton, aki a legsokoldalúbb főszereplő.

A premieren szerepet kapnak otthontalan emberek is. A Vöröskereszt által működtetett – mind hazánkban, mind külföldön sikeres – AHA Hajléktalan Színpad otthontalan előadóművészei a karhatalmat alakítják a darabban. Az AHA Színpad kapcsán mégsem a nemzetközi sikerek a legfontosabbak, hanem az a tény, hogy az AHA színészeinek 30–50 százaléka sikeresen és végleg kikeveredik a hajléktalanlétből. A művészetnek óriási ereje van a társadalomba történő visszaintegrálásban is.

A fedél nélkül élő emberekről szóló operát nagyon sokan furcsállják, nem véletlenül, hiszen ez a műfaj általában nagyszabású királydrámákról és hasonló történetekről szokott szólni. Ám akiknek tetszik az ötlet, épp ezt a látszólagos kizáró ellentétet (opera vs. hajléktalanság) tartják a legnagyobb erényének, és ezért kíváncsiak az előadásra.

Csépányi Gabriella – a Diótörés Alapítvány vezetője – azonnal az operaprojekt mellé állt és áll a mai napig. A Diótörés Alapítvány hátrányos helyzetű hajléktalan fiatalok számára dolgozott ki és működtet egy olyan programot, amely a szociális ellátó szakma elismerését világszerte kivívta.

Az operaelőadás jegyeinek értékesítéséből és a védnökök személyes tárgyainak elárverezéséből befolyó pénzt természetesen az utolsó fillérig hajléktalan emberek kapják. Az előadás megtartásához szükséges pénznek azonban mihamarabb össze kellene állnia. A produkció létrejöttét az alábbi számlaszámra küldött adományaikkal támogathatják (a legkisebb összeget is örömmel fogadják):

Diótörés Alapítvány
12001008-01215958-00100002 Raiffeisen Bank
Átutaláskori közlemény: OPERA

Az operához kapcsolódó folyamatosan friss információk, képek, videospotok, szerzői és fellépői bemutatkozók stb. a hivatalos Facebook-oldalon találhatók:

facebook/azegyetlenhajlektalan

Érdekesség: a premier előtt két hónapon keresztül néhány fővárosi BKV-járaton (7-es, 86-os buszok és 76-os troli) járműreklám hirdeti majd az előadást. Ezt a lehetőséget ingyen biztosította egy cég. A járműreklámot egy háromfős csapat készítette el, amelyben egy több művészeti ágban is kiemelkedő hajléktalan alkotó, Dvorcsák Gábor által készített kép került felhasználásra. Tóth Bettina (az opera hivatalos Facebook-oldalának létrehozója) és Horváth Krisztina (MÜSZI) működött közre a járműreklám elkészülésében.

Az ötletgazda-zeneszerző szerint ma Magyarországon a túlélés a legfontosabb egy hajléktalan ember számára. Annak érdekében, hogy ez megváltozzon, olyan típusú nagyszabású programokra is szükség van, mint ez az operaprojekt. Col legno számít arra, hogy minél többen – jóérzésű emberek, művészek, politikusok, szociális szakemberek – bekapcsolódnak a „hajléktalanmaratonba”, és egymásnak adva a váltóbotot elérhető az, hogy közép-, illetve hosszú távon a hajléktalan embereknek jobb sora legyen nemcsak hazánkban, hanem „széles e világon".