Meghalt Dee Tee, a Kool & the Gang egyik alapítója

Dennis Thomas hetven éves volt.

2021. augusztus 8., 11:49

Szerző:

Elhunyt 70 éves korában szombaton Dennis „Dee Tee" Thomas, a Kool & the Gang egyik alapítója. A világhírű amerikai zenekar szaxofonistája, fuvolása és dobosa álmában szenderedett örök nyugalomra New Jersey-i otthonában. Thomas, aki az együttes konferansziéjaként is eljárt, utoljára a július 4-i amerikai nemzeti ünnepségen lépett fel a bandával a Los Angeles-i Hollywood Bowl amfiteátrumban.

A dzsessz, a funk, az R&B és a pop elemeit vegyítő együttes a hetvenes években lett világhírű, slágerei között szerepel a Celebration és a Get Down On It. Az 1951. február 9-én, a floridai Orlandóban született Thomas leginkább a banda 1971-es Who's Gonna Take the Weight című slágerének felvezetőjeként vált ismertté.

Az 1964-ben alapított Kool & the Gang slágereit több filmben is  felhasználták betétdalként, így alkotásaik elhangzottak a Rocky-ban és a Ponyvaregényben is.  A Kool & the Gang huszonhárom stúdióalbumot jelentetett meg, ezekből világszerte 70 millió példány fogyott. A csapat 1978-ban Grammy-díjat kapott a Szombat esti láz című film zenéjéért.

(Kiemelt kép: Dennis Thomas a Kool & The Gangtől fellép az ACL Live koncertjén 2016. január 29 -én, Austinban, Texasban. Fotó: Manuel Nauta / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.