Minden programját lemondta és visszavonul Müller Péter

Müller Péter egyik napról a másikra lemondta az összes előadását.

2024. január 17., 19:50

Szerző:

Müller Péter előadásainak szervezője megjelentetett egy közleményt, amelyben a népszerű író-előadó bejelenti, hogy egészségügyi állapota miatt visszamondja a már meghirdetett előadásait – tudta meg az Index.

„Kedves Barátaim, Olvasóim! Sajnos nem tudok már előadásokat tartani. 1956-ban szétlőtték a jobb lábamat. Azóta egy nyomorék csontrendszeren járok. Pár évvel ezelőtt szívbeteg lettem, a halálból hoztak vissza. Utoljára Bécsben voltam, ahol egyrészt egy enyhe szívrohamom volt, és kétszer a földre zuhantam. Nagy erőfeszítéssel és segítséggel sikerült még valahogy megtartanom az előadást – az utolsót, január 11-én – és valahogy hazakeveredtem. Nem megy tovább.

88 éves vagyok, és életem értelméről kell lemondanom, amikor találkozásinkat le kell mondanom”

– írta a művész a közösségi médiában megjelent közleményben.

„Hétfőn megyek az orvosomhoz, akinek panaszaimat elmondom, és akitől segítséget kérek egy orvosi háttérrel rendelkező Idősek Otthonában való elhelyezésemről. Elfáradtam – de szomorú nem vagyok. Köszönöm Istennek a csodát, melyet megadott" – zárta sorait a népszerű író.

Az Index telefonon is megkereste a művészt, hogy rákérdezzenek a visszavonulás okára. Müller arról tájékoztatta a portált, hogy nem dősek otthonába, hanem szanatóriumba vonul, ahol megfelelő kezelésekkel regenerálják majd. Az író egyébként évek óta ápolja imádott feleségét, és nem tagadja, hogy ebben az egészségi állapotban ez is komoly erőpróba számára. Azt mondja, hogy sok minden van, amiért újra formába kell lendülnie. Számos új terven is dolgozik, a fejében most egy táncjáték ötlete forog – a témáját, történetét a Bécs–Budapest-tengelyen képzeli el. Közben pedig premierje lesz, A vihar kapujában című darabját a Pinceszínházban láthatjuk. Azt is tervezi, hogy az előadásait folytatja, nyáron az Everness Fesztiválon szeretne találkozni a közönségével.

Kalandos élet után vágyik a pihenésre Müller Péter

Müller Péter író, dramaturg, forgatókönyvíró és előadó 1936-ban született Budapesten. Születésétől fogva Zuglóban él. Az I. István Gimnáziumban érettségizett 1955-ben. Ugyanebben az évben kezdte a pályáját rendezőasszisztensként, a Madách Színházban. Eredeti szakmáját tekintve dramaturg. 1965 óta művek sokaságát állította színpadra, a színházban.

„Bárhol tudtam volna élni, mert a lelkem és a szellem jött volna velem. Hazám a nagyvilág. A látható – és a láthatatlan. Ha idegen helyre kerülök – például egy kórházba -, két nap múlva már barátaim vannak ott” – írja önéletrajzában.

Az írói munkásságának alapvető tapasztalata, tematikus ihletforrása, hogy 1956-ban átesett egy halálélményen: a lábát szétlőtték. Ez a tapasztalat egész lényét és művészi célkitűzéseit megváltoztatta. Számos színpadi műve és regénye született ennek az impulzusnak a hatására.

„1956-ban szerencsére lelőttek. Hat golyót kaptam. A halálélmény más emberré tett. Ha legközelebb meghalok – s ez már nincs olyan messze – másodszor halok majd meg” – vallja.

Gyermekei is a művészeti pályát választották, lánya: Müller Júlia színésznő, nevelt fia, Müller Péter Sziámi előadóművész.

A Borbáth Rendezvényszervezés a közlemény után arról informálja azokat, akik Müller Péter korábban meghirdetett előadásaira jegyet váltottak, hogy a különböző online platformokon vásárolt jegyek árát visszautalja a jegyértékesítő cég, ahol megvásárolták a belépőt. Aki személyesen vásárolt jegyet, az a csütörtöki napon a Villányi úti Konferenciaközpontban vissza tudja váltani jegyét.

(Kiemelt képünk: Müller Péter. Fotó: Müller Péter hivatalos Facebook oldala)