Visszaad Nigériának 72 műtárgyat egy londoni múzeum

A londoni Horniman Múzeum közölte, hogy 72, a mai Nigéria területéről, az egykori Benini királyságból származó műtárgy tulajdonjogát a nigériai kormányra ruházza át.

2022. augusztus 8., 16:40

Szerző:

A műkincsek között szerepel 12 rézplakett – úgynevezett benini bronz –, egy rézkakas és egy kulcs a királyi palotához. Visszaadásukra a nigériai Nemzeti Múzeumi és Műemléki Bizottság (NCMM) januári kérését követően kerül sor – közli a BBC.  A London délkeleti részén található múzeum azt állítja, hogy konzultált a látogatókkal, valamint diákokkal, örökségvédelmi szakemberekkel, valamint nigériai és brit művészekkel is egyeztettek.

A műtárgyakat 1897-ben, egy brit katonai betörés alkalmával rabolták el Benin városából. A múzeum elnöke, Eve Salomon szerint „erkölcsös és helyénvaló” volt a tárgyak visszaszolgáltatása. Az elmúlt években egyre nagyobb politikai nyomás nehezedett az európai kormányokra és múzeumokra, hogy adják vissza az elrabolt műtárgyakat. A visszaadott értékek között elefántcsont-faragványok is vannak. Eve Salomon elmondta: egyértelműnek tűnik, hogy ezeket a tárgyakat erőszakkal szerezték meg, és a külső konzultáció is alátámasztotta azt a véleményüket, hogy erkölcsileg is célszerű visszaadni azokat Nigériának.

A Horniman gyűjteményéből származó tárgyak csak néhány azok közül, amelyeket az elmúlt hónapokban nyugati múzeumokból visszaszolgáltattak Nigéria számára. A múlt hónapban a cambridge-i Jesus College és az Aberdeeni Egyetem egy kakasszobrot és egy oba (a királynak megfelelő uralkodó) fejszobrát adta vissza.A német hatóságok is több mint 1100 műtárgyat adtak vissza a nyugat-afrikai országnak.

Az NCMM szerint a felbecsülhetetlen értékű szobrok egy részét a benini nemzeti múzeumban fogják tárolni, amint azt kibővítik, másokat pedig a lagosi múzeumban.

A BBC hozzáfűzi: a British Museum rendelkezik a világ legnagyobb beninibronz-gyűjteményével. A British Museum működéséről szóló 1963-as törvény és az 1983-as nemzeti örökségről szóló törvény megakadályozza, hogy véglegesen visszaszolgáltassák ezeket a műtárgyakat.

(Kiemelt fotónk illusztráció: A benini királyság híres rézöntvényeiről, amelyek közül a legszebbek a Kr. u. XV. és XVI. századból származnak. Benin hatalmas állam volt Nyugat-Afrikában. fotó: Flickr)

2022. szeptember 26., 17:01

Vajon le tudják-e győzni a színházak a rezsimumust? Az energiaválság komoly gazdasági újratervezést igényel a kulturális intézmények számára is. A túlélési koncepciókról kérdeztük a magyar színházakat.

Magyarországra érkezik az Agrupación Señor Serrano – az innovatív barcelonai színtársulat, amely 2015-ben a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán Díját is elnyerte. Előadásukban az igazság és bizalom kérdéseivel foglalkoznak a fakenewsok korában.