Meghalt Thierry Mugler divattervező

73 éves volt.

2022. január 24., 10:37

Szerző:

Vasárnap 73 éves korában elhunyt Manfred Thierry Mugler francia divattervező, aki olyan hírességeket öltöztetett, mint Lady Gaga vagy Beyoncé. Ügynöke szerint a nyolcvanas években az erőteljes vállakat és szűkített derekakat hangsúlyozó kollekcióival kitűnt divattervező halála természetes okok miatt következet be, írja az MTI.

Mugler, az egykori balett-táncos stilizált, tematikus bemutatókon felvonultatott merész kollekciói az úgynevezett "power dressing" irányzat megtestesítői voltak. Mugler 2002-ben visszavonult a nevét viselő divatmárkától, a ruhatervezést azonban folytatta. Ő tervezte Beyoncé alteregója, Sasha Fierce megjelenését a 2000-es évek végén. Lady Gagának és Cardi B-nek is tervezett ruhákat, 2019-ben pedig Kim Kardashian valóságshow-sztárt öltöztette fel a Met-gálára egy kristályokkal díszített latexruhába.

Mugler Strasbourgban született 1948 decemberében, és húszévesen érkezett Párizsba, ahol 1973-ban hozta létre Café de Paris elnevezésű márkáját, majd egy évvel később megalapította a Thierry Mugler divatmárkát. Az LMBTQ-közösség állandó forrása és inspirációja volt kreációinak.

A kifutókon már a nyolcvanas évek elejétől foglalkoztatott transzmodelleket ruhái bemutatására.

A kilencvenes évek végétől azonban a Mugler márkát inkább az illatokkal, mint a divattal hozták összefüggésbe, köszönhetően Angel elnevezésű népszerű parfümjének. Nevének jogait 1997-ben a Clarins kozmetikai óriásvállalat vásárolta meg, és az illat, valamint annak későbbi változatai ma is nagyon kelendőek. Mugler divatmárkáját Nicola Formichetti divatszerkesztő és Casey Cadwallader tervező élesztette fel újra 2010-ben.

Mugler sok kritikát kapott a fűzőhasználat és a női formák eltúlzott hangsúlyozása miatt, de saját testével szemben is kritikus volt. Az általában visszahúzódó tervező 2019-ben meztelenül pózolt az Interview Magazinban, és beszámolt testépítő erőfeszítései, valamint plasztikai műtéteiről is. A tervező pályafutását Thierry Mugler: Couturissime címmel 2019-ben nagyszabású retrospektív kiállítás mutatta be. A tárlat Montrealban debütált, majd tavaly Párizsba is eljutott.

(Kiemelt kép: MARTIN OUELLET-DIOTTE / AFP)

17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.