Meghalt Taylor Hawkins, a Foo Fighters legendás dobosa

A zenekar éppen turnén volt, amikor az ötven éves zenészre holtan találtak rá.

2022. március 26., 07:11

Szerző:

A Foo Fighters zenekar szombat hajnalban bejelentette, hogy életét vesztette dobosuk, a legendás Taylor Hawkins. Az ötven éves zenész halálának körülményeiről nem osztottak meg több információt, és a legnagyobb támogatást kérték a rajongóktól ezekben a nehéz időkben.

Taylor Hawkins nem csak egyszerű dobosa volt napjaink egyik legsikeresebb és legbarátságosabb zenekarának, évek óta aktívan rész vett énekesként is. A zenekar éppen dél-amerikai turnén van, amelyen Hawkins néhány napja még életvidáman lépett színpadra. Március 25-én szintén színpadra léptek volna a kolumbiai Bogotában.

Jelentések szerint Hawkinsra a hotelszobájában találtak rá holtan. Az idei koncerteket nagy valószínűséggel lemondják. Hawkinst felesége, Alison és három gyermekük gyászolja, természetesen a zenei világ egésze mellett.

 „A Foo Fighters család teljesen megsemmisült szeretett Taylor Hawkinsunk tragikus és idő előtti elvesztése miatt” – írja üzenetében a zenekar, majd úgy folytatják: „zenei odaadása és mindannyiunkra átragadó nevetése örökre velünk marad. Együtt érzünk a feleségével, gyermekivel és családjával, és mindenkit arra kérünk, hogy tartsák tiszteletben a magánéletüket ebben a nehéz időszakban.”

A Foo Fighters-t 1994-ben, Kurt Cobain halála után alakította a Nirvana egykori dobosa, Dave Grohl, amely kezdetben csak egy egyszemélyes zenei projektként indult, és csak később lett belőle zenekar. Közel harminc éves pályafutásuk alatt hihetetlen sikereket értek el, és joggal nevezhetjük a Foo Fighterst a modern kor egyik legnépszerűbb rockzenekarának.

Eddig tizenkét Grammy-díjat nyertek összesen, köztük négyszer a legjobb rockalbumnak járó díjat, és olyan slágerek vannak a hátuk mögött, mint a The Pretender, Times Like These, Learn to Fly, vagy az Everlong. A zenekart 2021-ben beiktatták a Rock and Roll Hall of Famebe. 

A dobos 2022-ben tényleg ereje teljében volt. 2021-ben még albumot adott ki a Foo Fightersszel, idén pedig első horrorfilmjüket is elkészítették Studio 666 címmel. 

Mielőtt Hawkins 1997-ben csatlakozott volna a zenekarhoz, Sass Jordan és Alanis Morissette turné dobosaként tevékenykedett. Ezután vette a fedélzetre őt Dave Grohl és együtt vitték sikerre a Foo Fightert. A dobolás mellett rendszeresen vokálozott, sőt énekelt is a zenekarban. Hawkins egyébként 2004-ben megalapította saját mellékprojektjét is, Taylor Hawkins and the Coattail Riders néven, amelyben szintén dobolt és énekelt.

Az NME arról ír, hogy néhány nappal halála előtt még színpadon énekelte el a Queen Somebody to Love című számát, amelyben Dave Grohlnak hálálkodott, amiért bízott benne, és szárnyai alá vette. „Még most is pizzafutár lennék, ha akkor nem segítesz ki” – mondta a dobos négy napja Argentínában.

A Rhythm című brit dobos magazin 2005-ben a legjobb rockdobosnak választotta, szakmai teljesítménye megkérdőjelezhetetlen. A bejelentés után alig néhány órával szinte az egész zenei világ legnagyobb sajnálatát fejezte ki az eset miatt:

(Kiemelt kép: Foo Fighters – Facebook)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.