Meghalt Steve Jobs fekete garbójának tervezője

A 84 éves Mijaki Isszi – ahogy világban ismerik: Issey Miyake – még Hiroshimát is túlélte.

2022. augusztus 9., 12:47

Szerző:

A tervező májrákban hunyt el pénteken. A soha nem gyűrődő, pliszírozott kreációiról nevezetes divatóriás, aki Steve Jobs Apple-alapító híres fekete garbópulóverét is tervezte, a divatiparban végzett munkája elismeréséül elnyerte a japán Kulturális Rend kitüntetést.

Mijaki Hirosimában született. Hétéves volt, amikor a második világháború végén az amerikaiak ledobták az atombombát  a városra, ő éppen iskolában volt. Élete későbbi éveiben vonakodva beszélt az emlékről. A New York Times című amerikai lapba 2009-ben írt cikkében azt írta, nem szeretné, ha az atombomba-túlélő címkét kellett volna viselnie a divatvilágban.


„Amikor becsukom a szememet, még mindig olyan dolgokat látok, amilyeneket senkinek, soha nem lenne szabad látnia”

- írta.

Édesanyja az atombomba okozta sugárterhelés következtében halt meg három évvel a támadás után.


„Megpróbáltam magam mögött hagyni az emlékeket, sikertelenül. Inkább kreatív dolgokkal foglalkoztam, amelyek szépséget és örömet teremtenek. A ruhatervezés vonzott, részben azért, mert modern és optimista, kreatív formátum” – írta cikkében.

A Tokiói Művészeti Egyetemen tanult grafikát, majd Párizsban ruhatervezést. Guy Laroche és Hubert de Givenchy francia divatcézárokkal dolgozott, ezután New Yorkba utazott. 1970-ben tért vissza Japánba, Tokióban megalapította a Miyake dizájnstúdiót. A nyolcvanas évek végén fejlesztette ki a pliszírozás papírrétegekkel és hőkezeléssel végzett új módját, így a ruhák viselés közben megtartották eredeti formájukat és vékony rakásaik vonalát. Végül több mint egy tucat – a női és férfi ruhakollekcióktól a táskákon át az órákig és a parfümökig terjedő – termékvonalat fejlesztett ki, mielőtt 1997-ben visszavonult.

(Kiemelt képünk: Masahiro Sugimoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.