Meghalt Steve Jobs fekete garbójának tervezője

A 84 éves Mijaki Isszi – ahogy világban ismerik: Issey Miyake – még Hiroshimát is túlélte.

2022. augusztus 9., 12:47

Szerző:

A tervező májrákban hunyt el pénteken. A soha nem gyűrődő, pliszírozott kreációiról nevezetes divatóriás, aki Steve Jobs Apple-alapító híres fekete garbópulóverét is tervezte, a divatiparban végzett munkája elismeréséül elnyerte a japán Kulturális Rend kitüntetést.

Mijaki Hirosimában született. Hétéves volt, amikor a második világháború végén az amerikaiak ledobták az atombombát  a városra, ő éppen iskolában volt. Élete későbbi éveiben vonakodva beszélt az emlékről. A New York Times című amerikai lapba 2009-ben írt cikkében azt írta, nem szeretné, ha az atombomba-túlélő címkét kellett volna viselnie a divatvilágban.


„Amikor becsukom a szememet, még mindig olyan dolgokat látok, amilyeneket senkinek, soha nem lenne szabad látnia”

- írta.

Édesanyja az atombomba okozta sugárterhelés következtében halt meg három évvel a támadás után.


„Megpróbáltam magam mögött hagyni az emlékeket, sikertelenül. Inkább kreatív dolgokkal foglalkoztam, amelyek szépséget és örömet teremtenek. A ruhatervezés vonzott, részben azért, mert modern és optimista, kreatív formátum” – írta cikkében.

A Tokiói Művészeti Egyetemen tanult grafikát, majd Párizsban ruhatervezést. Guy Laroche és Hubert de Givenchy francia divatcézárokkal dolgozott, ezután New Yorkba utazott. 1970-ben tért vissza Japánba, Tokióban megalapította a Miyake dizájnstúdiót. A nyolcvanas évek végén fejlesztette ki a pliszírozás papírrétegekkel és hőkezeléssel végzett új módját, így a ruhák viselés közben megtartották eredeti formájukat és vékony rakásaik vonalát. Végül több mint egy tucat – a női és férfi ruhakollekcióktól a táskákon át az órákig és a parfümökig terjedő – termékvonalat fejlesztett ki, mielőtt 1997-ben visszavonult.

(Kiemelt képünk: Masahiro Sugimoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

2022. szeptember 26., 17:01

Vajon le tudják-e győzni a színházak a rezsimumust? Az energiaválság komoly gazdasági újratervezést igényel a kulturális intézmények számára is. A túlélési koncepciókról kérdeztük a magyar színházakat.

Magyarországra érkezik az Agrupación Señor Serrano – az innovatív barcelonai színtársulat, amely 2015-ben a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán Díját is elnyerte. Előadásukban az igazság és bizalom kérdéseivel foglalkoznak a fakenewsok korában.