Meghalt Markó Iván

A táncművész, balettigazgató 75 éves volt. 

2022. április 21., 11:16

Szerző:

Életének 75. évében meghalt Markó Iván táncművész, koreográfus, balettigazgató – adta hírül az Index

Markó Iván Budapesten, az Állami Balett Intézetben végzett, 1967-ben. A Magyar Állami Operaház tagja, 1971-ben pedig magántáncosa lett. 1972-től 1979-ig a világhírű francia koreográfus, Maurice Béjart Brüsszelben működő társulatának A XX. század balettjének volt vezető szólistája.

A Béjart-féle Tűzmadár címszerepét, amellyel debütált, több alkalommal a budapesti Operaházban is eltáncolta. Nemzetközi kritikusok 1974-ben a világ tíz legjobb táncosa közé sorolták.

Sokáig külföldön dolgozott, majd 1979-ben hazatért, és megalakította a Győri Balettet, 1991-ig annak igazgatója volt.1985-től a Bayreuthi Ünnepi Játékok állandó koreográfusa volt. 1992-ig a jeruzsálemi Rubin Akadémia balettmestere és koreográfusa, 1993-tól Bécsben, Párizsban és Sydneyben volt vendégkoreográfus. 1996-ban hozta létre a Magyar Fesztivál Balettet.

1981-ben Érdemes művész díjat, 1983-ban Kossuth-díjat, 1985-ben SZOT-díjat kapott. 2005-ben a Halhatatlanok Társulatának lett örökös tagja. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét 2007-ben ítélték oda. Ebben az évben szülővárosa, Balassagyarmat díszpolgára lett. 2008-ban Prima Primissima díjjal jutalmazták.

(Kiemelt képünk: Markó Iván (jobbra) és a Győri Balett. Fotó: Fortepan ID 31803)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.