Meghalt Hunyadkürti György

Hunyadkürti György életének 73. évében hirtelen meghalt. 

2024. február 26., 13:33

Szerző:

Meghalt Hunyadkürti György, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt. A színészt váratlanul érte a halál  – közölte a a kaposvári Csiky Gergely Színház. Azt írták, Hunyadkürti Györgyöt a színház a saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek. A kaposvári polgármesteri hivatal azt közölte, hogy a művészt az önkormányzat is a saját halottjának tekinti.

A pályatársak és a közönség szeretett „Hunyája” mindenekelőtt szolgálatnak tekintette színészi hivatását, mind a színpadon, mind a filmekben – hangsúlyozta a hivatal az MTI-hez eljuttatott közleményében. Kiemelték, Hunyadkürti György éppen így szolgálta imádott városát, Kaposvárt, és szolgálta, áldozatkészen segítette az embereket is. 

„Amikor hitte, hogy használhat vele, kétnaponta 60 kilométert utazott, hogy felolvashasson egy kómában fekvő barátjának, eközben egész előadásokat vitt a hátán Kaposváron, nemegyszer egyes-egyedül, csupán saját személyiségével töltve be a teret és az időt”–tették hozzá. Kitértek rá, „Hunyadkürti György úgy érezte, az életet csak szilárd erkölcsi alapelvekre építve érdemes leélni.” „Szálfatermetű volt, aki meghajolni csak a közönség előtt tudott” – jegyezték meg.

Hunyadkürti György 1951. április 16-án született Csorváson

Pályafutását a békéscsabai Minerva Színpadon kezdte, 1972-ben az Állami Déryné Színházhoz szerződött, 1975 óta a Csiky Gergely Színház társulatának volt a tagja. Szívesen vállalt önálló irodalmi esteket, Ti kérditek?! - Gondolat-VERSeny című produkcióját a kaposvári színház stúdiószínpadán mutatták be, kiváló előadóként többször nyert díjakat szavalóversenyeken. Neki ítélték 2006-ban a Versünnep Alapítvány, a Magyar Rádió és a Duna Televízió által megrendezett országos szavalóverseny első díját, és egy évvel később a Versünnep szavalóverseny szakmai fődíját.

Testvéréhez, Hunyadkürti Istvánhoz hasonlóan őt is felfedezte a filmes szakma: játszott a Sose halunk meg! (1993), a József és testvérei – Jelenetek egy parasztbibliából (2003) és egyebek mellett a Workshop (2003) című alkotásban. Munkásságát, színészi teljesítményét többször is díjazták: 2004-ben megkapta a színházi epizódszereplők elismerésére alapított Aase-díjat, 2005-ben a Jászai Mari-díjat, 2006-ban a Kaposvárért aranygyűrűt, 2014-ben érdemes művész, 2022-ben kiváló művész lett.

(Kiemelt képünkön: Hunyadkürti György színművész. Fotó: a kaposvári Csiky Gergely Színház Facebook oldala)

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.