Kuflik lepték el a fővárosi Hild teret

Magyarországon elsőként a főváros V. kerületében hoztak létre Dániel András nagysikerű Kuflik mesesorozatának szereplőivel benépesített játszóteret, amely akadálymentes, így a megváltozott képességű gyermekek igényeinek is megfelelő.

2023. szeptember 17., 16:45

Szerző:

A Belváros legújabb játszóterét az V. kerületi családok vasárnap vehették birtokba, az átadón többi között Kufli-meseolvasás, koncertek, valamint gyermekműsorok is várták a látogatókat.

A vasárnapi parkátadó rendezvényen Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere azt mondta: nagy öröm és büszkeség a belvárosiaknak, hogy összefogással, közös tervezéssel

létrehozták a Hild téren Magyarország első Kufli-tematikájú, befogadó játszóterét, „ahol a megváltozott képességű gyermekek is önfeledten játszhatnak”.

Az V. kerületi önkormányzat tájékoztatása szerint a klímatudatos megoldások alkalmazásában élen járó parkban egyebek mellett

13 új fát ültettek, egy speciális ültetési módszert is alkalmaztak, az új parkban víztakarékos megoldásokat, esővizet helyben megtartó rendszert alkalmaztak, és fúrt kút is van.

A vasárnapi eseményre kiadott közleményben felidézték, hogy a főváros önkormányzata 2021. október 1-jével adta át a leromlott állapotú Hild tér üzemeltetését a Belváros önkormányzatának. Az V. kerület célként határozta meg, hogy a tér és a kapcsolódó közterületek átépítésével a mai kor igényeinek megfelelő közösségi teret és parkot alakítsanak ki, amelynek szerves részét képezi az új játszótér is.

Tájékoztatásuk szerint a Dániel András mesesorozatának szereplőivel benépesített új park és játszótér kialakítását közösségi tervezés előzte meg a lakosság bevonásával, figyelembe vették az V. kerületben élő családok és a szomszédos óvoda igényeit is. A teljes egészében a Belváros finanszírozásában megvalósult beruházást a megváltozott képességű gyermekek társadalmi integrációját segítve a Szerencsejáték Zrt. adománnyal, míg a környezetbarát és energiahatékony innovációhoz hozzájárulva az MVM Partner Zrt. pályázati támogatással segítette.

A téren, mint ahogyan a Belváros összes, az elmúlt időszakban megújult közterületén, kialakították a csapadékvíz-gazdálkodás feltételeit. A növényzet vízellátását a helyben gyűjtött és megtartott csapadékvízzel, fúrt kútból származó talajvízzel, vízpazarlásmentes automata öntözőrendszerrel biztosítják. A zöldszemléletnek megfelelően nemcsak a faállomány növelésére, hanem a meglévő fák megőrzésére is kiemelt figyelmet fordítottak.

A tervezési koncepció gerincét a parkban jelen levő koros fák képezték, miközben a Hild téri faállomány 13 új fával, köztük több, nagyméretű, 20-25 éves, 15-20 méter magas egyeddel, változatos magasságú cserjékkel, évelőkkel és gyepfelülettel is gazdagodott.
A parkban illemhelyet és pelenkázót is kialakítottak, és egy gyermekbarát ivókutat is telepítettek.
Az eseményen jelen volt Dániel András író is.

(Kiemelt képünkön az új Kufli-tematikájú játszótér a belvárosi Hild téren a megnyitó napján, 2023. szeptember 17-én. Az új, akadálymentes játszóteret Dániel András Kuflik című mesesorozatának szereplői népesítik be. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.