Újra felbukkant a Kopaszkutya

Harminc évvel az eredeti kiadás után, technikailag korszerűsített formában újra megjelent a Kopaszkutya című film zenéje, amelyen a Hobo Blues Band dalai hallhatók.

 

2023. október 6., 16:53

Szerző:

„A filmet nem, de a lemezt, amely a HBB második albuma lett volna, 1981-ben betiltották és csak 1993-ban jelent meg. Természetesen nem Póka Egon zenéjével volt bajuk” – írta Hobo Földes László néhány héttel ezelőtt, a megjelenés jegyében a Barba Negrában tartott Hobo-koncert felvezetéseként.

Szomjas György filmje, a Kopaszkutya egy karcos rockkarrier-történet a Hobo Blues Band születéséről és a kor lázadó ifjúságáról. A HBB akkori tagjai közül Kőrös József és Szénich János (gitár), valamint Póka Egon (basszusgitár) már nem él; az énekes-szövegíró Hobo mellett Deák Bill Gyula (ének) és Pálmai Zoltán (dob) hallható még a hangfelvételen.

A hangmérnök Rozgonyi Péter munkájával megújult Kopaszkutya-filmzene a GrundRecords gondozásában jelent meg CD-n és vinylen egyaránt. A lemezen a HBB olyan ismert dalai szerepelnek, mint például a Kőbánya blues; az Édes otthon; a Tetovált lány; az Enyém, tiéd, miénk; vagy a Hosszúlábú asszony.

Az új kiadás füzetkéjében Hobo felidézi: a Kopaszkutya zenéjét tartalmazó lemez megjelenését 1981-ben az állami cenzúra elsősorban a Torta című dal miatt akadályozta meg. A szöveget az ihlette, hogy Jancsó Miklós filmrendező és Hernádi Gyula forgatókönyvíró tortát küldött Aczél György, a Kádár-korszak kulturális életének irányítója születésnapjára. A biztosítékot a „Belülről kirágnám, mint a fát a féreg” sor verte ki. Szintén problémásnak bizonyult a Tobacco Road, John Laudermilk blues rock klasszikusának magyarítása, ebben is „A nyomor szült, az út nevelt” mondat.

A Kopaszkutyát, a 2021-ben elhunyt Szomjas György kultfilmjét, az eredetileg 1981-ben bemutatott mozit a közelmúltban a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor digitálisan felújította, 2022-ben rövid ideig a mozikban is újra látható volt. A Földes László Hobo, Schuster Lóránt, Deák Bill Gyula és Póka Egon főszereplésével készült film egy ismeretlenségből előretörő zenekar történetét meséli el. A Kopaszkutya tagjait az akkor reflektorfénybe kerülő Hobo Blues Band zenészei alakítják, a dalok HBB-számok a nyolcvanas évek legelejéről.

A sztori akörül forog, miként próbálja a menedzsert alakító Schuster Lóránt befuttatni a Kopaszkutyát. A remélt tévés szereplés elmaradása miatt egyre éleződik a konfliktus, a történet végén a Schuster által alakított figurát saját együttesének tagjai verik meg. A zenés filmben a Hobo Blues Band és a P. Mobil tagjai mellett az Omega és az LGT is szerepel egy 1980-as koncertfelvételről, egy rövid jelenetben Allen Ginsberg világhírű beatköltő (a HBB megzenésítette, Hobo magyarra ültette át a verseit) tűnik fel.

(Kiemelt kép: részlet a Szomjas György rendezte Kopaszkutya című filmből. Forrás: filmarchiv.hu)

Kevesen tudják, hogy a slow fashion, azaz a fenntartható divat kiemelkedő képviselői hazánkban a szőrmével foglalkozó szakmák, úgy mint az állattenyésztők, szűcsök, designerek, kereskedők. Ők azok, akik elkötelezettek, illetve érdekeltek abban, hogy a kezük alá kerülő állatokat megfelelő körülmények között tartsák. Nemcsak az Európai Unió és a hazai szigorú állatvédelmi, állattartási és környezetvédelmi előírások kötelezik őket erre, hanem maga a tény: csak annak az állatnak lesz szép, dús, jól felhasználható és főként eladható bundája, amivel jól bánnak, ami megfelelő körülmények között él. Épp ezen közös célok elérése érdekében, illetve azért küzdve, hogy a nem etikus állattartókat kiszorítsák a piacról szövetségbe szerveződtek. 

Elhunyt Vajda Mihály Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.