Klímaaktivisták festékkel öntöttek le egy Monet-képet

Vörös festékkel öntötték le a stockholmi Svéd Nemzeti Múzeumban környezetvédelmi aktivisták a Claude Monet egyik festményét védő üveglapot, majd a kép keretéhez ragasztották a tenyerüket.

2023. június 14., 20:46

Szerző:

„A két, körülbelül 25 és 30 éves nőt őrizetbe vettük” – közölte a rendőrség. Az akciót később az Aterstall Vatmarker (Állítsd vissza a Nedves Övezeteket) nevű szervezet vállalta magára.

A szóban forgó kép a Le Jardin de l'artiste a Giverny (A művész kertje Giverny-ben, 1900), és egy kiállítás keretében mutatták be Stockholmban. A Kert című, több mint háromszáz műalkotást – mások mellett Rembrandt, Watteau, Le Notre, Monet, Renoir and Carl Larsson műveit – bemutató kiállítást átmenetileg bezárták, de a várakozások szerint csütörtökön ismét megnyitják a látogatók előtt.

A múzeum restaurátorai vizsgálják a képet, hogy megállapítsák az esetleges károkat – tudatta a múzeum közleményben. Hanna Tottmar szóvivő szerint a szakértők várhatóan csütörtökön közölnek több információt.

„Elhatárolódunk az olyan akcióktól, amelyek kulturális örökséget veszélyeztetnek vagy rongálnak meg tekintet nélkül az akció céljára” – közölte Per Hedström, a múzeum ügyvezető igazgatója.

A szervezet közzétett egy videót, amelyen a két nő, egy ápolónő és egy egészségügyi szakiskolás éppen vörös festékkel önti le a képet védő üveget, miközben kórusban skandálják: „sürget a klímahelyzet”, illetve „veszélyben az egészségünk”.

Az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban az Aterstall Vatmarker azzal vádolta meg a svéd kormányt, hogy nem tartja be a környezetvédelem terén vállalt nemzetközi kötelezettségeit. „Harmincegy százalékkal kellene csökkentenünk az üvegházhatású gázok kibocsátását, a kibocsátás ennek ellenére folytatódik. Ez botrányos” – méltatlankodott Helen Wahlgren, a szervezet szóvivője.

A Le Jardin de l'artiste a Giverny a legutóbbi kép, amellyel klímaaktivisták fel kívánták hívni a figyelmet az általános felmelegedésre.

(Kiemelt képünkön: Az Aterstall Vatmarker akcióhálózat 2023. június 14-én készült felvételén két aktivista festékkel kenegeti Claude Monet (1840-1926) francia művész "A művész kertje Givernyben" (1900) című festményét a stockholmi Nemzeti Múzeumban. Fotó: AFP PHOTO / ATERSTALL VATMARKER.)