Kezdődik a szegedi MASZK Egyesület színházi programja

Színházi előadásokkal, koncertekkel és a három évtizede befogadószínházként működő, száznyolcvan éves szegedi Régi Zsinagógát bemutató bejárással kezdődik a szegedi MASZK Egyesület tavaszi programja.

2023. május 10., 12:28

Szerző:

Pénteken kezdetét veszi a MASZK Egyesület tavaszi színházi programja Szegeden. Az első nap három együttes, a Pozvakowski, a Black Particles és a Lucy Dreamin' koncertezik a Régi Zsinagógában. Kedden pedig a KV Társulat és a Láthatáron Csoport Kiállok magamért című előadásával vendégszerepel Szegeden. Az alkotók olyan, gyermekotthonokban felnőtt embereket kerestek fel, akik nehéz gyermekkori körülményeik ellenére ma már példamutató, a társadalomba integrált életet élnek. Az interjúalanyok közül három ember életét és sorsát ismerhetik meg a nézők, az ő szövegeiket egészítik ki az író-rendező Czukor Balázs által írt fiktív dramatikus helyzetek.

Száznyolcvan éve, 1843. május 19-én avatták föl a Régi Zsinagógát. Az évforduló alkalmából az 1992 óta befogadószínházként működő épület múltját és jelenét ismerhetik meg az érdeklődők.

Május 21-én, vasárnap, Szeged napján, egy szegedi történetet, Grecsó Krisztián Vera című nagysikerű regényének színpadi adaptációját mutatják be az IH Rendezvényközpontban. A nyolcvanas évek Magyarországán, Szegeden élő kislány történetét Göttinger Pál állította színpadra, a monodrámát Grisnik Petra adja elő.

A Láthatáron Csoport Kenyértörés – krónika a görög-perzsa háborúkból című előadása, amely május 25-én látható, a szolidaritás és a háború viszonyát vizsgálja, de nem aktualizál, és nem ítélkezik: olyan univerzális kérdéseket feszeget, amelyek azóta léteznek, amióta az első ember fegyvert fogott a másikra. Az író-rendező Fábián Péter társadalmi ügyeket és személyes dilemmákat egyaránt feltérképező előadásban Ténosz szigetének lakóiként a nézőknek is fontos szerep jut, hiszen közösen hoznak meg egy életbevágó döntést az izgalmas színházi este végén.

(Kiemelt képünkön: a Pozvakowski. Fotó: Takács Borisz/MASZK Egyesület.)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.