Kandúrkrimi

2022. április 3., 12:00

Szerző:

A 2000-ben útjára indult képregénysorozat – amelyet két spanyol, Juan Diaz Canales (író) és Juanjo Guarnido (rajzoló) jegyez – nem azért olyan népszerű és egyedi, mert antropomorfizált állatokat helyez egy noir krimi kellős közepébe, hiszen ilyet és hasonlót nem egyszer láttunk már (elég csak a Macskafogóra gondolni). A nálunk 2016-ban bemutatkozott Blacksad még csak nem is igazán a csavaros történeteiről lett híres (kivétel talán az első rész, az Árnyak között, ami tényleg képes volt meglepni a végén, ha nem is bűnügy, de annak megoldása révén), sokkal inkább az a miliő működteti, ami egyszerre köszönhető a jól megírt párbeszédeknek és jelenteknek, valamint a gondosan megrajzolt paneleknek. Itt minden kép egy-egy festmény, Guarnido nem fukarkodik az energiával, mindent alaposan kidolgoz (sajnos ez nem mondható el a történetekről: a sztori helyett egy ideje már a karakterek kémiája működteti a Balcksadet).

Az ötvenes években járunk, természetesen Amerikában, ahol a címszereplő egy fekete, itt-ott fehér foltos kandúr, aki főállásban magándetektív, és immár a hatodik kötetben bizonyítja, hogy mindig a talpára esik – vagy legalábbis nagyon igyekszik. Klasszikus noir-hős, bánattal, borúval, éleslátással, keménységgel, no meg irigylésre méltó, cinikus dumával. És persze mindig olyanok ellen küzd a társadalom hatalmas alomtálcájában, akiket a jóérzésű ember (állat) kellőképpen megvet és elítél.

Ezúttal a korrupt városvezetés birizgálja Blacksad bajszát, ám most először nem egy lezárt történetet kapunk, és ha igazak a korábbi híresztelések, valószínűleg azért, mert ez lesz az utolsó Blacksad-sztori. Régóta szó van arról, hogy a hatodik kötettel véget érnek a magándetektív macskakalandjai, és úgy tűnik, ezt most minimum két kötetre bontották. Ugyanakkor érdemes volt éveket várni, hiszen A függöny lehull mindent egybegyúr, amitől a Blacksad szerethető: végre ismét izgalmas a történet, érdekesek a karakterek, és az alkotók arra is jól ráéreztek, hogy nem akasztja meg a sztorit, ha az olvasó olykor-olykor elidőz egy nagyobb panelnyi tömegjeleneten. A végére pedig tényleg egy báger nagy cliffhangert kapunk, szóval ismét van miért várni a következő kötetet, amely remélhetőleg nem évek múlva érkezik. Đ

(Blacksad – A függöny lehull, 58 oldal, Pesti Könyv)

Kevesen tudják, hogy a slow fashion, azaz a fenntartható divat kiemelkedő képviselői hazánkban a szőrmével foglalkozó szakmák, úgy mint az állattenyésztők, szűcsök, designerek, kereskedők. Ők azok, akik elkötelezettek, illetve érdekeltek abban, hogy a kezük alá kerülő állatokat megfelelő körülmények között tartsák. Nemcsak az Európai Unió és a hazai szigorú állatvédelmi, állattartási és környezetvédelmi előírások kötelezik őket erre, hanem maga a tény: csak annak az állatnak lesz szép, dús, jól felhasználható és főként eladható bundája, amivel jól bánnak, ami megfelelő körülmények között él. Épp ezen közös célok elérése érdekében, illetve azért küzdve, hogy a nem etikus állattartókat kiszorítsák a piacról szövetségbe szerveződtek. 

Elhunyt Vajda Mihály Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.