Jurassic World

Hívószót csinált belőle Spielberg, divatba hozva vele a dinoszauruszokat és más őskori monstrumokat, akiknek megbocsátjuk ormótlan idomtalanságukat, fejük fejletlenségét, ridegvérűségüket, domesztikálhatatlanságukat. Igaz is, ki szeretne ekkora állattal egy tálból cseresznyézni? S nevelgetni: „jó Tyrannosaurus rex ül!”

2015. június 26., 07:56

Annál is kevésbé szerethetnénk őket háziállatul, mert a Jurassic-saga forgatókönyvei szerint ezek az elfajzottak már inkább a véres bélszíneket gusztálják, mint a bicsérdisták menüit. Az meg, hogy az élelmet éppen a Homo sapiens nem különösebben bölcs tagjaiból harapnák ki, tovább növeli rokonszenvünk kinyilvánításának nehézségeit.

Új kor, új nemzedék, új kultúra. A nagypapák még a pelyhes Donald kacsának örvendeztek, ám belőle e morcosabb és marciálisabb korban sem lehetett vérszopót fabrikálni (már csak anatómiai okok miatt sem). Kellettek hát a ragadozó új hősök e mai Disneylandbe. S hogy azért a sok állat közt mi is otthon érezhessük magunkat, kellettek bele emberek. Az egyik tudósféle, a másik securitys, katonai ábrándokat kerget, a harmadik stramm (ő majd győzni fog), a negyedik, kis szemüveges, aki pusztán végzi a dolgát. (Nem úgy!) És akikért drukkolhatunk, azok meg éppenséggel ártatlan gyerekek a dzsungel ezer veszélye közt. (Mézesmadzag ez a kőszívűek számára).

Amúgy elég kevéssé jelenik meg az emberi élet az állatvilágban, pedig mi babráltuk ezt is. A film szerint egy erre a célra felingerelt tudós beleizélt a szörnyek genetikájába, és előállított egy állatsimogatóba nem való, óriásira tunningolt figurát, aki már nem az élelemért gyilkol, csak az ölés öröméért. (Már ha!)

Végül persze sok mindenki jóra fordul, és a horizonton felkelőben van a Jurassic Zoo ötödik folytatása. Azt meg el kell ismernünk, hogy fantasztikus profizmussal van összerakva a történetnek ez a fejezete. A hatás le van vadászva. Hallali!

(Rendezte: Colin Trevorrow.)

Bölcs István

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjjal tüntette ki a cannes-i filmfesztivál a Top Gun: Maverick című filmje szerdai díszbemutatójára érkezett Tom Cruise-t.

Európa 16 országából közel 200 zsidó fiatal vett részt Budapesten május 13-tól a nemzetközi Chábád mozgalom ifjúsági szervezetének, a CTeen-nek háromnapos, „Sábát Európán át” elnevezésű rendezvényén, melynek házigazdája az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség volt.