Kezdődik a jom kipur, a zsidó vallás legszentebb ünnepe

A jom kipur, azaz az engesztelés napja az év legszentebb napja a judaizmusban. 

2024. október 10., 06:35

Szerző:

A bibliai eredetű ünnep, a jom kipur a zsidó naptár szerinti hetedik, vagyis a tisri hónap 10. napjára esik. Emiatt a Gergely-naptár szerint évente változóan szeptember vagy október valamelyik napjára esik. Idén az ünnep október 11-én, pénteken napnyugtakor kezdődik, és október 12-én, szombaton estefelé ér véget. 

A bűnbánat napjai 

A jom kipur egy 10 napos időszakot zár le, amit a bűnbánat napjainak neveznek, s amely a zsidó újévvel, a ros hásánával kezdődik. Az engesztelés napja elnevezés arra a Tórában található történetre utal, amiben a Mindenható megbocsátotta Izrael fiainak az aranyborjú imádásának bűnét, amit akkor követtek el, mikor Mózes éppen a bálványimádás tilalmát is tartalmazó tízparancsolat kőtábláit átvette Istentől a Sínai-hegyen. 

Ugyanennek a hetedik hónapnak tizedikén az engesztelés napja van: szent gyülekezéstek legyen néktek, és sanyargassátok meg magatokat, és tűzáldozattal áldozzatok az Úrnak

– Mózes III. könyve 23. fejezet 27. verse (Károli Gáspár fordítása) 

A hagyomány szerint ekkor pecsételik le azt az ítéletet, amit ros hásánákor hozott az Örökkévaló. A két ünnep közötti időt éppen ezért nevezik a bűnbánat napjainak, melyek reggelén, kora hajnalban bocsánatkérő imákat mondanak, hogy az az esetleges negatív ítéletet pozitív irányba billentsék. Ezenkívül jom kipur idején szokás a haragosokkal is kibékülni, mivel csak így várható el a megbocsátás. Jom kipur idején a zsinagógák egész nap istentiszteleteket tartanak a gyakorló zsidók számára, hogy legyen lehetőségük elmélyülten imádkozni, megbánni az elmúlt évben elkövetett bűneiket. 

 

A tartózkodás napja 

A legtöbb zsidó az ünnep idején böjtöl, tartózkodik az ételtől és a víztől is. Sőt, akadnak olyanok is, akik ez idő alatt, a kényelmi dolgokat is megvonják maguktól, úgymint a fürdés, a bőrcipő viselése, a parfüm vagy éppen a testápoló használata, valamint ezekben az órákban az intim együttléteket is kerülik. Természetesen vannak kivételek is a szabályok alól: a 13 év alatti gyermekek például nem kötelesek böjtölni, továbbá felmentést kapnak a betegek és az idősek is, de a várandós és szoptatós anyák is kihagyhatják a böjtöt. A böjtöt megelőző nap egyébként késő délután ünnepi lakomát tartanak, mely során a családfő megáldja a gyermekeit.

Megáll az élet 

Jom kipur idején az alkalomhoz illő viselet a fehér, ami a tisztaság szimbóluma. Izraelben egyébként az ünnep idején megáll az élet: elnémulnak a rádiók és a televíziók, a légtereket lezárják, a repülőterek nem indítanak és nem fogadnak gépeket, a tömegközlekedési eszközök sem járnak, s bár a törvény nem tiltja, de az emberek ekkor autóba sem ülnek. Kizárólag a sürgősségi mentők és a rendőrautók közlekednek.  

(Források: Wikipédia, CNN, womansday.com, zsido.com, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)