Megmenekült a Miskolci Nemzeti Színház

A nézők összefogásának köszönhetően januárban még nem zár be a Miskolci Nemzeti Színház.

2022. november 18., 17:39

Szerző:

A Miskolci Nemzeti Színház még október 21-én közzétett Facebook bejegyzésében tudatta, hogy az intézmény működését is veszélybe sodorták az elszabadult távhő és energiaárak, illetve az egész Európát sújtó gazdasági válság. A Miskolci Színházbarátok Egyesületének kezdeményezésére gyűjtés indult, hogy a miskolci színháznak 2023-ban se kelljen bezárnia. „Ilyen időkben a legcsekélyebb mértékű anyagi támogatás is sorsdöntő lehet. Éppen ezért arra kérjük Önöket, hogy ne hagyják, hogy a válság hullámai átcsapjanak színházunk óratornya felett!” – írták.

A csütörtöki napon Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház vezetője dicsőségfallal köszönte meg a támogatók segítségét, akik összesen 9 781 401 forinttal járultak hozzá ahhoz, hogy a 2023-ban a működésének 200. évfordulóját ünneplő teátrum az év első hónapjában is üzemelhessen 

– írja a minap.hu.

„Egy városban a város lelke – Miskolc esetében ez hatványozottan igaz – a színház. Ha egy kis csónakban utazunk, és az óceán kellős közepén találjuk magunkat, tele vagyunk arannyal, és valahogy túl akarunk élni, akkor az ember nyilván kidobja az aranyat a csónakból, hogy túléljen. De a lelkét nem dobja ki. Hát így vagyok én ezzel a nehéz helyzettel” – mondta Béres Attila a Nagyszínház földszinti előcsarnokában elhelyezett, közel 150 adományozó nevét tartalmazó dicsőségfal előtt.

Béres Attila a köszönetét fejezte ki az adományozóknak, és kiemelte: „A legfontosabb üzenet ebben az, hogy ennek a városnak van a legcsodálatosabb közönsége. Ilyen színházértő és szerető közönség sehol Magyarországon nincs, mint itt. Miskolc polgárai tényleg szívügyüknek érzik a színházat. Ez egyben nyilván felelősség is a színház mindenkori vezetőjének, de ez egy nagyon jól eső felelősség.” Hozzátette, hogy bíznak benne, hogy a december elején hasonlóképpen megrendezett adománygyűjtő esemény után már 300 névtábla fog szerepelni a dicsőségfalon.

(Fotó: Miskolci Nemzeti Színház)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.