Index: Szervezett színjáték a Vidnyánszky melletti kiállás

Fekete Péter cirkuszigazgató, volt kulturális államtitkár levélben buzdította közös állásfoglalásra a Nemzeti Kulturális Tanács tagjait – írja az Index, amely meg is szerezte az említett üzenetet.

2023. november 14., 13:30

Szerző:

Mintha kottából játszottak volna, úgy álltak ki egymás után a kulturális intézmények vezetői Vidnyánszky Attila mellett, és egy, az Index birtokába került levél szerint valóban kottából is játszottak – írja a lap.

Miután a Nemzeti Színház vezérigazgatója a teátrumban történt súlyos baleset miatt lemondott, hasonló gondolatokat megfogalmazva próbálták őt maradásra bírni, amelyek mind ugyanarra a szövegre épültek: Fekete Péter cirkuszigazgató, volt kulturális államtitkár levelére, amelyet eredetileg a Nemzeti Kulturális Tanács tagjainak írt, közös állásfoglalásra bírva őket. 

A lap birtokába jutott levél így szól: „A Nemzeti Kulturális Tanács tagjaként kötelességünk figyelemmel kísérni a kulturális ágazat kiemelt történéseit, és megnyilvánulni olyan esetekben, amikor megítélésünk szerint ennek helye van. Megdöbbenéssel és sajnálattal értesültünk arról, hogy Vidnyánszky Attila a mai napon benyújtotta lemondását a Nemzeti Színház vezérigazgatói posztjáról, és döntéséről értesítette Csák János minisztert. Több igazgatótársammal egyeztetve

kérjük a Nemzeti Kulturális Tanács tagjait, hogy e nehéz helyzetben biztosítsuk támogatásunkról tagtársunkat, nemzeti kulturális életünk megkerülhetetlen és kiemelkedő személyiségét, aki pótolhatatlan értékteremtő munkát folytat első színházunk élén.

Álljunk ki Vidnyánszky Attila mellett és közös fellépéssel kérjük a minisztert arra, hogy vezérigazgató úr lemondását ne fogadja el. Mindez közös nemzeti érdek, kulturális életünk fontos bástyájának megtartása. Kérlek, amennyiben a fentiekkel azonosulsz, támogató soraiddal, aláírásoddal jelezd ezt számunkra, még a mai nap folyamán.”

A levél tanúsága szerint tehát Fekete Péter, aki a Nemzeti Artista-, Előadó- és Cirkuszművészeti Központ igazgatójaként szintén a Nemzeti Kulturális Tanács tagja, azt akarta elérni, hogy a grémium egységesen álljon ki Vidnyánszky mellett, ami valamilyen okból nem valósult meg – összegez az Index, hozzátéve, hogy a közvetlenül a kormány alá tartozó testület feladatai között – javaslatot tesz a kormány részére a kultúra kormányzati stratégiájára; véleményezi és összehangolja a kulturális ágazati fejlesztési terveket; meghatározza ügyrendjét és működési elveit – nem szerepel olyasmi, hogy vizsgálat előtt álló vezetőtársukat a vizsgálat lezárulta előtt nyilvánosan mentegessék, pozíciójában maradásra bírják.

(Kiemelt képünk: Vidnyánszky Attila (középen) A szarvassá változott fiú című film vetítése utáni pódiumbezsélgetésen. Fotó: A Nemzeti Színház hivatalos Facebook-oldala / Eöri Szabó Zsolt)

 

A hazai médiatörténelemben először fordul elő, hogy a két ismert műsorvezető ugyanabban a műsorban köszönti reggel – ezúttal – a hallgatókat. Pachmann Péter ugyanis hat év után visszatér a Jazzy-re és csatlakozik a Business Class műsorvezetői gárdájához: Gundel Takács Gáborhoz, Kamasz Melindához és László Csabához.