Oroszország-kutató francia történész kapta az idei bölcsész Nobel-díjat

Társadalomtudományok kategóriában az Asztúria hercegnője-díjat Hélene Carrere d´Encausse francia történész nyerte el idén.

2023. május 10., 16:22

Szerző:

 A spanyol Nobel-díjnak is nevezett társadalomtudományokban kiosztott elismerést Hélene Carrere d´Encausse nyerte el.

„Ő az egyik legragyogóbb, legeredetibb és megkülönböztetett személyisége a francia történettudománynak és a kortárs európai gondolkodásnak” – olvasható a győztesről szóló méltatásban. A zsűri kiemelte jelentős tudományos hozzájárulását szakterületén, a Szovjetunióval és Oroszországgal kapcsolatos történelmi ismeretekben, amelyek nélkülözhetetlen a mai világ megértéséhez.

A kilencvenhárom éves Hélene Carrere d´Encausse tudományos munkássága mellett a kilencvenes évek elején az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tanácsadójaként közreműködött a volt kommunista országok demokratizálódását segítő politika kidolgozásában. 1994-ben az Európai Parlament képviselője lett. A Francia Akadémia 1990-ben választotta tagjai közé.

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, amelyek sorában a társadalomtudományok kategória a harmadik. Az idei második díjazott kommunikáció és a humán tudományok kategóriában Nuccio Ordine olasz filozófus lett. Az elsőként kihirdetett művészet kategóriában Meryl Streep amerikai színésznőt díjazták. A díjat hagyományosan októberben adják át ünnepélyes keretek között a spanyol királyi család jelenlétében Oviedóban. A díjazottak a világhírű Joan Miró szobrát és ötvenezer eurós (közel tizenkilenc millió forint) pénzjutalmat kapnak az elismerés mellé.

(Kiemelt képünkön: Hélene Carrere d´Encausse. Fotó: JOEL SAGET / AFP.)