Karácsony Gergely a független társulatokról egyeztetne a kormánnyal

Karácsony Gergely egyeztetést kezdeményez a kormánnyal, a független társulatok finanszírozása ügyében.

2023. március 27., 17:29

Szerző:

A színházi világnap kapcsán Karácsony Gergely a közösségi médiában hívta fel a figyelmet arra, hogy a független társulatok finanszírozása a mai napig nem megoldott.

„A kultúra nemzeti alap. Ma a színházi világnapon Budapesten egyszerre van okunk az ünneplésre és okunk a szomorúságra is. Büszke vagyok városunk egyedülálló, páratlanul gazdag színházi életére” – kezdi gondolatait a főpolgármester, majd kitér arra, hogy „sajnos újra van okunk aggódni a szabad kultúráért”, mert a kormány önkényesen felrúgta a három éve kötött, a budapesti színházak finanszírozását biztosító alkut, és negyven százalékkal csökkentette a független társulatok támogatására fordítható keretet.


„Budapest eddig erején felül segítette a független alkotóközösséget, ám a válság és a kormányzati elvonások miatt erre idén nem maradt mozgástere. Éppen ezért egyeztetést kezdeményezek a kormánnyal annak érdekében, hogy vonják vissza ezt a döntést, és dolgozzunk együtt Budapest szabad és sokszínű színházi életének védelmében” – jelentette be a főpolgármester.

(Kiemelt képünk: Karácsony Gergely főpolgármester. fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Átadták a Petőfi Zenei Díjakat: a Magna Cum Laude lett az év együttese, Freddie az év férfi előadója, Gubik Petra pedig az év női előadója. A közmédia elismeréseit a Dunán, az M2 Petőfi TV-ben és a Petőfi Rádióban is élőben közvetített díjátadón és gálaműsorban, az A38 Hajón vehették át a díjazottak szombat este.