FINAL CUT – Hölgyeim és Uraim

Képzeljenek el egy filmet, amelynek pillanatait Cameron, Forman, Hitchcock, Makk, Polanski, Godard, Bunuel, Fellini, Welles, Coppola, Tarkovszkij, Huszárik, Wajda, Chaplin, Spielberg, Bergman, Fassbinder, Kusturica, Tarantino, Paradzsánov, Scorsese stb. rendezte. Képzeljenek el egy filmet, amelyik sok nőről és sok férfiról szól, miközben egyetlen történetet mesél el. Egy szerelemét, persze.

2014. április 21., 13:35

Hogy Sába királynő és Tarzan, Kleopátra és Hamlet, Karády Katalin és Noé találkozhattak-e, az csupán vágóolló kérdése. A filmtörténet kincsestárában egymás mellett található a karbunkulus és a furunkulus: lehet kölcsönözni drágakövet és kelést, példa mindenre van. Mikor mi kell.


Idő és tér relativizálódik e nagy montázsban, a „végső vágásban”, amikor formát kap a film története: epizódok kapcsolódnak össze és válnak szét. Belmondo mosolyodik el, de már Jávor Pál kacag. Egy asszony becsönget egy lakásajtón, de mire kinyílik, már más áll a küszöbön, sőt bent is más. Megint más.

A felébredés, mosakodás, zuhanyozás, borotválkozás (már aki, ugye), útnak indulás, séta, igyekvés, találkozás, búcsú, integetés és a többi: a filmtörténet klasszikus közhelyei, „toposzai” jelzik, mily szerves a kapcsolat a némafilm gesztusrendszerétől máig, át műfajokon és korokon. Ha valaki egy közeliben beletúr a hajába, nagy ott a baj, sok ott a gond, a kétségbeesés a fésű.

449 klasszikus film 1395 jelenetét vágta egyetlen filmmé Pálfi György és csapata. Ennyi idézet jogilag szinte kitisztázhatatlan, anyagilag kifizethetetlen. Hiába mutatták be Cannes-ban két éve a filmet (sikerrel), efféle akadályok miatt moziforgalmazásba nem kerülhetett. Ám most itt van tankönyvként (így jogdíjmentes!), ingyen DVD-vel, amelyen megnézhető és élvezhető a drága gyümölcs, „az újrahasznosított mozi”.

Ajánlom. Keressék a könyvesboltokban!

(FINAL CUT – Hölgyeim és Uraim. Tankönyv. L’Harmattan Kiadó.)

Bölcs István