Érzelem-hullámvasút: Manajló András Kortárs Festményeinek Világa

2023. november 7., 06:00

Szerző:

"Valaha is részt vett egy festészeti eseményen, ahol a tudatalatti volt az esemény lényege? Ez Manajló András 'Lélekrezgések' modern képek sorozatáról szól! Egy belső utazások ünneplése, egy magas kötélen végzett bravúr ecset-zsonglőrködéssel, és egy színek zenekara, amely a zene ritmusára rezonál. Minden vászon meghívja Önt egy táncra, egy párbeszédre és egy mély merülésre egy művész lelkének mélységeibe. Jöjjön, érezzen a ritmust!"

Charlotte Nichols – Művészeti író

Játék a Színekkel és Érzelmekkel: Manajló András 'Lélek Rezgései' Modern Képeinek Lüktetése

Üdvözöljük az érzelem-hullámvasúton, ahol Manajló András ecsetje vad utazásra visz a kortárs festményei között. Ha nem áll készen egy olyan utazásra, amely az művész lelkén keresztül kanyarog és fordul, akkor is csatolja be a biztonsági övet – ez nem egy nyugodt délutáni teázás lesz a nagymamájánál!

A "Lélek Rezgései" sorozat Manajló műveiben nem a megszokott sétát jelenti a művészeti parkban. Itt a művész a festményeiben "hold-sétál", színekkel és textúrákkal keringőzik. Ennek ritmusa a vászonba átszivárog, szervezve azt, ami lázadó, színes felkelésnek tűnik.

A Művész Lelkének Tükre: Eladó Festmények, Melyek Életre Kelnek

Manajló, az érzelmek ismerője, egyedi hangot ad modern képeinek. Nem csak 'beszélnek' - kiáltanak, suttognak, nevetnek és még zokognak is. Akárcsak a jazz, az egyik pillanatban energikusak, a következőben megnyugtatóak. És mindez egy belső szimfónia által vezérelt, spontán és tudatalatti ösztönökkel, mint egy művészi változata a 'Simon mondja' („Adj király katonát!” – szerk.) játéknak.

Ismeri a régi mondást, miszerint 'a művész mindig hagy magából valamit munkájában'? Nos, Manajló ezt teljesen új szintre emeli a 'Lélekrezgéseivel'. Mintha belépne a festménybe, minden ecsetvonást és textúrát lelkének egy részével átitat. Ez nem csak egy műalkotás – ez a karakterének megnyilvánulása, érzelmi tájképének letérképezése, és egy festészeti buli, ahol a tudatalatti az esemény lelke.

Nos, mi az egyedi a 'Lélek Rezgései' sorozatában? Ez nem a megszokott absztrakt expresszionizmus. Ez olyan, mintha szürkeskálából a technicolorba lépnénk át. Ha korábbi "Côte d'Azur" sorozata a természet színeinek és hangulatainak tiszteletadása volt, a 'Lélek Rezgései' az művész belső útjának feltétlen ünneplése, minden vásznon intuitív színhasználattal.

Modern Képek: Innováció és Interaktivitás a 21. Században

Szeretné tudni ezeknek a kortárs festményeknek a titkos összetevőjét? Dinamikus gesztusok összeolvadása, színkapcsolatok kibontakozása, illetve a véletlenszerűség és a tudatos cél közötti egyensúlyozás. Mintha egy magas kötélen lévő művészt néznénk, aki ecsetekkel zsonglőrködik – nem lehet nem elbűvölni.

A zene is egy kulisszatitok a Manaylo festészeti folyamatában. Legyen az energikus jazz vagy megnyugtató klasszikus dallamok, a zene színpadot állít, táplálja képzeletét és beállítja ecsetvonásainak ritmusát. Mintha a művész nem csak művészetet alkotna, hanem színek zenekarát is vezényelné.

Manajló kortárs festményeihez nincsenek utasítások; ezek érzelmi kincskeresések. Néhányan saját tükröződésüket látják bennük, mások válaszokat találnak néma kérdéseikre, a többiek számára pedig egy meghívás az érzelmekkel való táncra. Bármi is legyen, minden festmény olyan, mint egy személyes párbeszéd a nézővel.

A 'Lélek Rezgései' egy lépés a hagyományostól eltérő festészeti módszerek és felfogások felé, átölelve a művész akaratát és kreatív energiáját. Akárcsak egy bűvész, aki felfedi trükkjeit, Manajló alkotásai megmutatják a varázslat mögötti kavalkádot, minden ecsetvonás kontrollált spontaneitását, és hogyan átvarázsolja a hagyományos kompozíciókat érzelmi hullámvasúttá.

Ezenkívül, Manajló Andrásnak nem idegen az innováció: eladó festményeinek van egy különleges trükkje – a peremfény. Képzeljen el egy műalkotást, amely Önnel együtt változtatja meg a hangulatát. Telefonjával irányíthatja a megvilágítás színét, hogy tükrözze hangulatát – így ezek a modern képek a 21. század hangulatgyűrűjévé válnak.

Ezek a megvilágítások nem csak a csillogásról szólnak. Izgalmas dimenziót adnak hozzá, kiemelve a festmény domborulatait, felfedve rejtett hangsúlyokat, és az néző útazásának interaktív részévé válnak. Mintha lehetőséget kapna arra, hogy öltöztesse a műalkotást!

Tehát, ha kapcsolódni szeretne egy művész szellemi esszenciájához, megtalálni egy érzelmi visszhangot, vagy egyszerűen csak szereti a saját ritmusára táncoló színjátékot, Manajló András 'Lélek Rezgései' című sorozat eladó festmények bármelyike az Ön első soros jegye egy extravagáns érzelmi látványosságra. Itt a művészet nem csak látható, hanem érezhető és megtapasztalható, elviszi Önt egy művész lelkének forgószeles körútjára – s mindezt a nappali szobája kényelméből.

Fedezze fel Manajló András festőművész modern képeit és érezze a ritmust!

(x)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

2024. április 16., 06:00

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.