Elhunyt Szakamoto Rjuicsi japán zenész és zeneszerző

Elhunyt Szakamoto Rjuicsi Oscar-díjas japán zenész és zeneszerző – jelentette vasárnap Jomiuri Simbun című japán napilap.

2023. április 2., 17:04

Szerző:

Szakamoto Rjuicsi 71 éves volt. Az Avex lemezkiadó cég szerint a daganatos megbetegedésben szenvedő zenész március 28-án halt meg. A temetést szerettei szűk körében tartották. Szakamotót 1978-ban, a Yellow Magic Orchestra tagjaként ismerhette meg a nagyközönség. A zenész jelentős szerepet játszott az elektropop felemelkedésében és inspirációs forrásként szolgált az elektronikus zenei és hiphop-producerek új nemzedéke számára.

A billentyűsként, producerként és zeneszerzőként is tevékeny előadó Az utolsó császár (1987) című, Bernardo Bertolucci rendezte film zenéjéért kapott Oscar-díjat. Nemzetközi kitüntetései között szerepel a francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend Tiszti Fokozata, amellyel 2009-ben tüntette ki a francia kormány. Szereplőként feltűnt az 1983-as Boldog Karácsonyt, Mr. Lawrence című háborús filmben is, amelynek a zenéjét is ő szerezte.

(Kiemelt képünk: Ryuichi Sakamoto japán zenész pózol a Yomiuri Shimbun által készített interjú során Tokióban 2020. március 28-án. Fotó:YASUSHI WADA / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

 

Életének 82. évében pénteken hajnalban elhunyt Szegedi Erika színésznő, aki csaknem 50 éven át volt a Vígszínház tagja – közölte a Vígszínház a Facebook-oldalán pénteken este.