Eddig ismeretlen John Lennon-hangfelvételt árvereztek el

A kazettán hallható egy ismeretlen dal, valamint egy teljes interjú is.

2021. szeptember 29., 06:00

Szerző:

370 ezer dán koronáért (17,9 millió forintért) kelt el egy koppenhágai aukción,  a közönség számára eddig ismeretlen John Lennon-hangfelvétel. A kazettán egy eddig ismeretlen dalt is  hallható. A felvétel John Lennon 1970-es dániai látogatásán készült és négy fiatal készítette, amikor véletlenek sorozatának következtében találkoztak a legendás dalszerzővel.

Lennon egyébként 1969-1970-es tél egy részét töltötte Dánia nyugati partjainál fekvő kisvárosban Yoko Ono társaságában. A négy fiatal a rossz időjárás miatt és véletlenek sorozatának következtében került abba a helyzetbe, hogy meginterjúvolhassa minden idők egyik legnagyobb hatású dalszerzőjét. A felvételen hallható egy Radio Peace nevű dal, amit sosem mutattak be, valamint egy teljes interjú is. 

Az aukciós ház vezetője az ismeretlen Lennon dalról azt nyilatkozta, hogy a dán történelemről is énekel benne egy picit az énekes. „Van benne egy kicsi a dán történelemből, és kihallható belőle, hogy John Lennon jól érezte magát Dániában, talán mert itt békén hagyták”- fogalmazott Alexa Bruun Rasmussen. „A 33 perces felvétel nagyon különleges, mert egy beszélgetést rögzít, mely egy sajtótájékoztató után a négy iskolásfiú és néhány újságíró között zajlott. John Lennon eljátszott nekik néhány dalt”- tette hozzá az aukciós ház képviselője. 

(Kiemelt kép: John Lennon hivatalos Facebook oldala) 

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.