Winston Churchill egy festményét bocsátja árverésre Angelina Jolie

Akár egymilliárd forintot is érhet a kép.

2021. február 1., 20:55

Szerző:

Winston Churchill egykori brit miniszterelnök egy 1943-as festményét árverezik el jövő hónapban Londonban, Angelina Jolie amerikai színésznő családi gyűjteményéből. A március 1-jei aukciót bonyolító Christie's hétfői közlése szerint a Tower of the Koutoubia Mosque (A Koutoubia mecset tornya) című alkotás várhatóan 1,5 millió és 2,5 millió font (604 millió-1 milliárd forint) közötti áron fog gazdát cserélni. 

A 12. századi, marrákesi mecsetet a naplemente fényeiben megörökítő mű az egyetlen festmény, amelyet Churchill befejezett a második világháború alatt. A kép 1943 januárjában készült. Az egykori brit miniszterelnök lelkes amatőr festő volt, csaknem 500 képet készített, miután a negyvenes éveiben megismerkedett a festészettel.

A szóban forgó festményt Roosevelt fia adta el az elnök 1945-ös halálát követően, majd a mű többször is gazdát cserélt, mielőtt Angelina Jolie és partnere, Brad Pitt megvásárolta 2011-ben. A 2019-ben elvált színészházaspár jelentős műgyűjteményre tett szert. Az alkotást a Jolie Family Collection bocsátja árverésre. A Christie's reményei szerint a festmény a Churchill-művek esetében új aukciós rekordot jelentő áron fog gazdát cserélni. Nick Orchard, az aukciósház modern brit művészeti részlegének vezetője szerint a jelenlegi rekord nagyjából 1,8 millió font, amelyet Churchill egy - véleménye szerint - kevésbé jelentős alkotásáért fizettek ki.

(MTI)

 

 

2021. március 1., 05:44

Két magyar nagyjátékfilm is versenyben van a hétfőn kezdődő Berlinalén az Arany Medvéért. Közönség és sztárok nélkül kezdődik az egyik legjelentősebb filmszemle, a 71 éves Berlini Nemzetközi Filmfesztivál.