Szegeden boszorkánymérlegre állítják, aztán borzalmas börtönbe vezetik a látogatót – Kegyetlen korról mesél az új kiállítás

2020. június 14., 12:00

Szerző:

Folyamatosan zajlik a múzeumfelújítás Szegeden: a Móra Ferenc Múzeum főépülete mellett a Vár és Kőtár is megújul. Az épületen kívül és belül is folynak a munkák, új állandó kiállítás jön létre – tájékoztatta a 168 Óra Online-t az intézmény sajtóreferense, Hegedűs Anita. 

Az új állandó tárlaton Szeged múltjának ikonikus eseményeit mutatják be az interaktivitás jegyében. A rendezők elsőként a nevezetes szegedi boszorkányok és boszorkányperek történetét elevenítik meg – okkal, s joggal, ugyanis a XVIII. századi magyarországi boszorkányüldözés hullámai Szegeden csaptak a legmagasabbra, ahol  

az 1744-ig lefolytatott boszorkányperekben összesen 37 vádlottat ítéltek máglyahalálra.

Az 1728. évi, legnagyobb perben 13 boszorkánysággal vádolt személyt, hat férfit és hét nőt találtak bűnösnek. A per során a gyanúsítottakat mérleg- és vízpróbának vetették alá, és aki könnyűnek találtatott, menten halálra ítélték.

A boszorkányság bizonyításához tartozott a testen viselt jegyek, stigmák megtalálása (többnyire a test rejtett tájékain), az ördöggel kötött szerződés vörös tintával aláírt példányának bemutatása és a bűnösök vallomása. A korabeli jegyzőkönyvek tanúsága szerint a vallomástételt több esetben kínzásoknak alávetve (ad torturam) csikarták ki a vádlottakból. A szegedi boszorkányok elleni legfőbb vád az volt, hogy szárazságot, illetve jégesőt, szegénységet és betegséget hoztak a városra. A vádirat szerint eladták a föld zsírját (termőerejét) és a csapadékot a törököknek, így a várost sújtó éhínség okozóinak tekintették őket. Bűneik között sorolták fel a boszorkánygyűléseken való részvételt, a bábák és javasasszonyok esetében a szakmai hibákból adódott haláleseteket és a betegségek súlyosbodását, valamint a kicsapongó életmódot.

Fotó: Móra Ferenc Múzeum

Egykori tanúvallomások szerint a szegedi boszorkányok valóságos katonai szervezetet alkottak, melynek élén a kapitány,

a város korábbi, vagyonos, idős tanácsnoka és főbírája, Rózsa Dániel állt.

Rangban utána következett a hadnagy, majd a strázsamester, a zászlótartó, a dobos és a trombitás. A zászlót dióhéjban őrizték. A dob lóköröm volt, verője szamár lábszárcsontja. A trombitát is szamárcsontból faragták.

1728. július 23-án a Tisza partján, a ma Boszorkányszigetnek nevezett részen a bűnösnek talált 12 boszorkányt három máglyán, négyesével összekötve, elevenen megégették az összegyűlt tömeg előtt.

A boszorkányüldözésnek Mária Terézia császár- és királynő vetett véget, amikor 1755-ben betiltotta a boszorkánypereket birodalma egész területén – foglalta össze a szegedi boszorkányokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Bárkányi Ildikó, általános igazgatóhelyettes, főmuzeológus. 

A regényes história hatása alá került múzeumlátogatók maguk is kipróbálhatják majd, hogy ők vajon kiállják-e a boszorkányság próbáját: egy gépezet megfellebbezhetetlenül eldönti, hogy túl könnyű vagy túl nehéz-e a vádlott, amiképpen ez régen a boszorkányok ítéleteinél is történt. Az ítélet szerint pedig valószínűleg mindenki bűnös lesz, tekintve egyrészt a hagyományt, másrészt a körülményt, hogy a tökéletes testtömeg index-szel rendelkező népesség aránya elhanyagolható. 

A látogatók az új kiállításban megismerkedhetnek a betyárság világával, Rózsa Sándor legendájával is, valamint a Nagyárvíz és az egykori vár történetével is.

Mindemellett bemutatják a Ráday Gedeon gróf (1829–1901), egykori belügyminisztériumi tanácsos 1869-ben létesített, rettegett fenyítőházát is.

A börtön-installáció falát kis szekrények alkotják majd, melynek kinyitásakor az ott raboskodó betyárok képeit nézhetjük meg, de lesznek itt meglepő tárgyak is, melyek izgalmassá teszik az ajtókon való kukucskálást, úgy mint

  • patkány,
  • kígyó,
  • türelemüvegek,
  • vérrel festett kártyák.

A rácson belül kalodák, bilincsek lógnak majd a láncokkal teli, borzongató atmoszférájú térbe.

Fotó: Móra Ferenc Múzeum

Hogy milyen szörnyű hely volt ez a maga fénykorában, arról Rostás Mónika, a múzeum kulturális szervezője festett nekünk plasztikus képet az egykori visszaemlékezések alapján.

Eszerint a foglyok éheztetése, életveszélyesen egészségtelen elhelyezése, ütlegelése, megalázása mindennapos gyakorlat volt a várfalak mögött. A kínzások, vallatások egyik legelterjedtebb módszere a szomjaztatás volt: a rabot először jól kiéheztették, majd erősen sós étellel etették meg, utána pedig nem adtak neki inni. Az emlékezők egybehangzóan emlegették még 

  • a deresre húzást,
  • a szorítót
  • a pofozógépet, továbbá
  • a szeges bölcsőben való ringatást is.

„A börtön zárkáiban sötét volt és bűz, rácsos padlózatuk alatt folyt a szenny. A rabok kezét-lábát vasba verték, az ennivalót kis nyílásokon adták be nekik. Üritkezési helyül az egyik sarok szolgált volna, de vasban nem birtak megoldózkodni s igy nadrágjuk hátulja egészen elmocskosodott. Fekvőhelyük a faltövéhez rakott dudvás szalma volt. A mosdást, fésülködést, borotválkozást, tiszta ruha váltást igen sokáig nem gyakorolhatták. Harmadnaponkénti negyedórai sétát tehettek a szük udvaron, de ilyenkor

minden rab fejére álarcot húztak"

– idézték fel más szörnyűségek mellett az egykori szemtanúk.

A fenyítőházat 1872-ben számolták fel, miután Ráday gróf kiterjedt nyomozásai már olyan rétegekbe is elvezettek, amelyeket felsőbb körökben nem véltek célszerűnek megbolygatni.

Szeged városa a Móra Ferenc Múzeum, a Vár és a Kőtár fejlesztésére 899 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Európai Uniótól, az önkormányzat több mint 500 millió forintot adott az átalakításra.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.