Csaknem félmilliárd forintért kelhet el Bob Dylan egyedi lemeze

Bob Dylan amerikai énekes egyedi lemeze akár egymillió fontért (480 millió forint) is elkelhet a Christie's csütörtöki aukcióján.

2022. július 6., 19:20

Szerző:

A korongon a sztár egy régi klasszikusa, a Blowin' In The Wind új verziója hallható, amelyet Dylan 2021 márciusában vett fel T Bone Burnett-tel, akivel hosszú ideje dolgozik együtt.

Szent érzés volt – mondta el Burnett a BBC hírportáljának, hozzátéve: mindig szent érzés, ha Bobbal játszom.

Mióta Dylan 1962-ben megírta, ez az első új stúdiófelvétele a híres dalnak. Az egyedülálló korong egyben egy új lemeztípust is képvisel, amely egyesíti a CD és a vinyl anyagainak egy részét, és így jobb hangminőséget, tartósságot ígér, mint a vinyl.

Burnett, aki segített a kifejlesztésében, a bármilyen hagyományos lemezjátszón lejátszható lemezt a hangzás csúcsának nevezte.

Mivel a lemezből egyetlen egy készült, egy tehetős Dylan-rajongó mondhatja majd magáénak a Blowin' In The Wind új változatát. Másoknak is lehetőségük nyílt azonban arra, hogy meghallgassák az új változatot, a Christie's által rendezett különleges eseményeken Los Angelesben, New Yorkban és az aukció előtt Londonban is lejátszották a felvételt.

Peter Klarnet, a Christie's Amerika-szakértője szerint nehéz volt a becslés, mivel ilyen jellegű művet még nem adtak el eddig. A legközelebb  a Wu-Tang Clan albuma, a Once Upon a Time in Shaolin áll hozzá, amelyet 2015-ben egyetlen CD-re nyomtak ki. A CD-t eredetileg Martin Shkreli üzletember vette meg, az összeg nem került nyilvánosságra. Shkrelit később csalásért elítélték, és az igazságügyi minisztérium négymillió dollárért adta el az albumot, amely ezzel a valaha eladott legdrágább zenemű lett.

Klarnet nem biztos abban, hogy Dylan felvétele eléri-e ezt az összeget, de utalt arra, hogy első becslése inkább óvatos lehet.

(Kiemelt kép: Bob Dylan (k) ötvenedik születésnapján, 1991-ben, barátaival, Louie Kemp-pel (b) és Larry-vel. Fotó: HO / Louie Kemp gyűjtemény / AFP)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.