Babka az új flódni
A Werk Akadémia Gasztrowerk programsorozatának részeként rendezik meg a Szombat című folyóirat nyári kulináris kiadásának élő bemutatóját az akadémia Salétrom utcai kertjében és helyiségében június 27-én este fél héttől.
Igazi kulturális kalandtúra lesz, ahol szóba kerülnek a hazai recepttörténelem mellett Izrael és a nemzetközi zsidó konyha trendjei is. Az eseményen az újlipótvárosi Pozsonyi úton májusban megnyílt és a széles kínálatú fővárosi vendéglátó-palettán új irányt jelző Babka vendéglátóhely is hangsúlyosan lesz jelen.
A Babka alapítója, Nemesvölgyi Attila a 168 Órának elmondta: feleségével, Bódis Boglárkával igyekeztek elkerülni a klasszikus éttermi, kávéházi besorolásokat. Véleményük szerint azok óhatatlanul formálissá teszik a társasági eseményeket, baráti összejöveteleket, de még a randevúkat is.
A házaspár céljai szerint az izraeli kalácsféleségről elnevezett Babka olyan közösségi tér, ahol bárki megtalálhatja kedvenc foteljét, zugát. Kínálatában ugyanakkor nem csupán az izraeli, hanem a közel-keleti régió más meghatározó konyháinak jellegzetes ételei is megtalálhatók.
A névválasztás kapcsán az is fontos volt, hogy a babka szláv nyelveken nagymamát, nagynénit jelent. Így még többen érezhetik úgy a színes fővárosi publikumból, hogy a Babkát nekik találták ki.
Nemesvölgyi Attila azt is megemlítette: egy vendéglátóhely sikeréhez az alapos szakismeret mellett nagyban hozzájárul a tulajdonos-üzemeltető érzelmi befektetése is.