Az Oscar-díj teheti fel a koronát Enyedi Ildikó filmjére

A Testről és lélekről nyerheti a legjobb külföldi filmnek járó díjat az amerikai filmakadémia gáláján.

2018. március 5., 00:40

Szerző:

Ha az amerikai  Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia hozzávetőlegesen hatezer tagjának a többsége is úgy akarja, az eddig is rengeteg siker szegélyezte diadalmenet után ma este a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díj teheti fel a koronát Enyedi Ildikó filmjére.

Enyedi Ildikó a film két főszereplőjével, Morcsányi Gézával és Borbély Alexandrával
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Testről és lélekrőlt tavaly 2017. február 10-én mutatták be először, nem is akárhol, a Berlinálén, ahol elnyerte az  ökumenikus zsűri díját, a kritikusok díját, a FIPRESCI-t és a fődíjat, az Arany Medvét is. Magyarországon először a Magyar Filmhéten mutatták be, aztán március 2-től kezdték vetíteni a mozik. Júniusban a sydney-i filmfesztiválról hozta el a fődíjat és a lengyelországi Lagówban megrendezett nyári filmfesztiválról az Ezüst Szőlőt, júliusban a palicsi filmfesztivál közönségdíja lett az övé, októberben pedig a mumbai filmfesztiválon nyerte el a közönségdíjat. Novemberben magyar film számára rekordot jelentő négy kategóriában jelölték Európai filmdíjra, a női főszereplő, Borbély Alexandra – akinek ez volt az első főszerepe – megkapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat. (Ebben a kategóriában már a Berlinale zsűrije is neki akarata adni a díjat, de a fesztiválon egy film csak egy kategóriában lehet győztes, nem ő kapta meg.) Eközben a rendezőt meghívta tagnak az amerikai filmakadémia, júliusban pedig bekerült a Velencei Filmfesztivál Anette Bening vezette zsűrijébe.

Ami az Oscar-díjat illeti, a Testről és lélekrőlt rekordszámú, 92 film választották január 23-án a legjobb öt jelölt közé, annak ellenére, hogy a Hollywood Reporter még azok között a filmek között sem tett említést róla, amelyeknek semmi esélyük nem volt erre. 

A kritika egyébként nagyon szereti a filmet, az egyaránt a a szakértői kritikákat összegyűjtő Rotten Tomatoeson 91 százalék, a MetaCriticen pedig 77 százalék az értékeléseinek az átlaga. Nagyon szereti a közönség is, Magyarországon a bemutatója óta eltelt egy évben, 2017. március 2. és 2018. február 28. között 129 147 ember váltott jegyet Enyedi Ildikó gyönyörű filmjére. Ötvenkét hete folyamatosan a magyar mozik műsorán van, de az egész világ nézheti, világszerte 90 ország, az Egyesült Államokban pedig az online szolgáltató, a Netflix vette meg a forgalmazási jogait. Ott február 2-án be is mutatták. 

Enyedi Ildikó tizennyolc évvel az 1999-es Simon mágus után forgatott újra nagyjátékfilmet. – Életem legkényesebb, legérzékenyebb filmje volt. Az volt a cél, hogy szép, nyugodt tempóban mutassuk meg életünk különböző aspektusait, a szörnyűt és a gyönyörűt egyaránt, mert már nem is veszünk tudomást arról, hogy milyen kontrasztok között élünk – mondta a rendező a filmjéről a lapunknak adott tavaly februári interjújában.

A 90. Oscar-díjátadót helyi idő szerint vasárnap délután – magyar idő szerint hétfő hajnalban – rendezik meg Los Angelesben. Honlapunkon a gálát élőben közvetítjük.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.