Az elvek luxusa

2017. január 16., 19:35

Szerző:

Nem vagyok okos, ez derült ki, amikor megnéztem a Menekülj okosan! című előadást. A néhai Szputnyik Hajózási Társaságból kimenekített Mentőcsónak egység – valamint a Füge és a Magyar Helsinki Bizottság – koprodukciója annyira interaktív, hogy már inkább társasjáték, mint előadás; nem az első e nemben, egyébként.

(Hiszen játszunk például a Kamrában bemutatott Terror című előadásban is: mi döntjük el a végét, azt nevezetesen, hogy bűnös-e az a pilóta, aki szándékosan okozta sok ember halálát, hogy megakadályozza még sokkal több ember halálát. A szavazás szépen demonstrálja, hogy a jog és az igazságérzet nem mindig fedi egymást.)

A Mentőcsónak előző produkciójában, a Szociopolyban – még mindig játsszák, tessék menni – egy tipikus magyar falu közössége vagyunk, négy család. Élünk, amiből és amennyiből élünk, családi pótlékból, közmunkából, feketemunkából. Megvan a mi helyi uralkodó osztályunk – a polgármester, a bolttulajdonos, a rendőr, a kocsmáros, akik persze mind szépen össze vannak fonódva –, az ország, de még a legközelebbi nagyváros is elérhetetlenül messzinek tűnik, vagyis a kiszolgáltatottság teljes. Döntési helyzeteink szükségszerűek és korlátozottak: a kitörés lehetetlen, a fölemelkedés, vagyis bármiféle társadalmi mobilizáció ugyancsak. Maximum abban dönthetünk, hogy lefizetjük-e a rendőrt egy első pillantásra is igazságtalan büntetés megúszásáért, kifizetjük-e a drágább helyi boltost, lefizetjük-e a polgármestert, engedelmeskedünk-e a diktatórikus helyi szabályoknak. Korlátozott döntési lehetőségek ezek, hiszen a legcsekélyebb ellenszegülés vagy ellentmondás esetén a legalapvetőbb megélhetésünket kockáztatjuk: a családi pótlékot, a feketemunkát. Időről időre beleütközünk abba – mi, a Jurányiban ülő fővárosi közönség –, hogy elveink, természetesnek és evidensnek tűnő, gondolkodási időt sem igénylő döntéseink sorra elcsúsznak a kis falu valóságán. Úgy adósodtunk el ott percek alatt, úgy kerültünk az éhezés-fázás közvetlen közelébe, hogy remélhetőleg legalább szöget ütött a fejünkbe elveink luxusa.

Erről, az elvek, erkölcsi és egyéb normák luxusáról szól a Menekülj okosan! című társasjáték, amelyben két színész, Kurta Niké és Jaskó Bálint, egy valódi afgán menekült, Amin, és az Amnesty International egyik munkatársa, Iván Júlia az útikalauzunk. Az alaphelyzet: menekülni kell Magyarországról, a cél Finisztán, de ehhez át kell menni a beszélő nevű Hosztílián. Ismét egy faluközösség vagyunk, ismét négy család, és megpróbálunk együtt maradni.

Nem spoilerezném el az összes szabályt, feltételt és körülményt – nem csökkenteném a leendő nézők játékos izgalmát. Legyen elég annyi, hogy a kiszámíthatónak gondolt akadályok mellett felbukkannak olyanok is, amelyekre biztosan nem gondolnánk előre. Iván Júlia a játékvezetői feladatok rutinos és gördülékeny ellátása mellett rendre körülbástyázza aktuális helyzetünket idevágó adatokkal, történetekkel, jogi és egyéb szabályokkal. Amin pedig – akit épp mint rutinos menekülőt kér föl a falu polgármestere, hogy segítse a közösséget – a jelenetek tanúsága szerint elszenvedi az összes mostanában honos indulatot és előítéletet a többiektől, másrészt közben megismerkedünk az ő történetével. (Amely – mármint a történet – tipikusnak mondható, legalábbis én ismerek néhány hasonlót: gyerekként indult el Iránból, ahol papírok nélkül élt, és a szüleit elveszítette, majd sokévi vándorlás, nyomorúságos állomás után vetődött el Magyarországra, ahol Bicskére kerülve fiatalkorúként megkapta az oltalmazotti státust, iskolába járt, leérettségizett és megtanult magyarul. Most ez a hazája. Szerencsés, hiszen mindez évekkel a menekültválság előtt történt – ha mostanában történik, szinte biztosan úgy végzi, mint mi, mármint a játékban részt vevők többsége.)

A menekülésre rákészülünk, vagyis a játékvezetőtől kapunk némi anyagi és tárgyi muníciót – ezekkel gazdálkodhatunk. Hogy ezek az eszközök nem közvetlenül szolgálják a fizikai szükségleteinket, sokkal inkább fizetőeszközök az előre nem látható, legföljebb megtippelhető helyzetekben, az elég gyorsan világos lesz. És természetesen ez is számos döntési helyzetet generál.

A döntések folyamata kézenfekvő: előbb a „család” beszéli meg, hogy a négy fölmerült opció közül melyiket választja, majd a „falu”, vagyis a négy család együtt hozza meg a végleges döntést. Ez a processzus többnyire igen simán ment: mintha mindig kínálkozott volna egy evidensen jó megoldás.
Aztán az evidensen jó megoldásról mindig kiderül, hogy egyrészt nem evidens, másrészt nem jó. És ez a lényege a Mentőcsónak produkciójának (ahogy annak idején a Szociopolyban is): a mi szilárdnak hitt, természetesnek tartott elveink, nézeteink és preferenciáink a luxus kategóriájába tartoznak. Akkor működtethetők, ha megengedhetjük magunknak.

Mert bizony nagyon könnyű szociálisan érzékenynek, szolidárisnak és empatikusnak lenni, ha maximum egy játékban végezhetjük úgy, hogy belefulladunk a tengerbe az ócska gumicsónakról. (Nem, nem igaz, hogy könnyű: láthatjuk kormányunk politikáján és az eredménytelen népszavazás szavazati arányán.) És az is igaz, hogy az ember még játékból sem szívesen mond le a való életben vallott nézeteiről – de kérdés, hogy egy éles helyzetben, amikor a saját és családja élete a tét, hogyan cselekedne.

A játék fordulópontja egy-egy színházi jelenet. Van benne „good guy” és „bad guy”, mert ez színház. A „bad guy” – ez többnyire Jaskó Bálint – viselkedése és döntései kétségtelenül közelebb állnak az adott, rendkívüli helyzetben előforduló reakciókhoz. Ő hagyná hátra az elesetteket, ő nem mérlegeli a morális szempontokat, ő képviseli tisztán és kizárólag a saját menekülése érdekeit. Szinte egyhangúlag és azonnal minden esetben ellene döntünk. Mert alkalmazzuk a fentebb említett – ámbátor az adott fiktív helyzetben meglehetősen emelkedettnek tűnő – elveinket, nézeteinket. Mert élvezzük azok luxusát. De hogy ez luxus, azt azért vigyük magunkkal ebből az estéből. Jót játszottunk.

Kevesen tudják, hogy a slow fashion, azaz a fenntartható divat kiemelkedő képviselői hazánkban a szőrmével foglalkozó szakmák, úgy mint az állattenyésztők, szűcsök, designerek, kereskedők. Ők azok, akik elkötelezettek, illetve érdekeltek abban, hogy a kezük alá kerülő állatokat megfelelő körülmények között tartsák. Nemcsak az Európai Unió és a hazai szigorú állatvédelmi, állattartási és környezetvédelmi előírások kötelezik őket erre, hanem maga a tény: csak annak az állatnak lesz szép, dús, jól felhasználható és főként eladható bundája, amivel jól bánnak, ami megfelelő körülmények között él. Épp ezen közös célok elérése érdekében, illetve azért küzdve, hogy a nem etikus állattartókat kiszorítsák a piacról szövetségbe szerveződtek. 

Elhunyt Vajda Mihály Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

2023. november 27., 08:23

A jubileumi, 20. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon idén 5 kategóriában versenyeztek a filmek. A vasárnapi díjátadó keretében a Nemzetközi- Magyar-, Diák-, Antropocén- és Képkereső versenyszekciókban hirdettek ki díjakat és különdíjakat. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A Legjobb emberi jogi dokumentumfilm díjat A Dmitrijev-ügy nyerte, a Legjobb dokumentumfilm elismerést pedig az Aranyásók kapta. A Legjobb magyar film a Fanni kertje Somogyvári Gergő rendezésében. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.