Az egyik legvonzóbb balatoni fesztivál

Van egy hely a Balaton-parton, ami egyszerre színház és kiállítótér, romantikus és békés ugyanakkor pezsgő és élettel teli; ahol az unokák és a nagyszülők ugyanolyan jól érzik magukat, mint a kamaszok és szüleik.

2015. július 3., 17:09

Ahol megfér egymás mellett a tangóopera és az operett, a musical és a monodráma. Ahol olyan nevek lépnek fel évről évre, mint Lázár Kati, Molnár Piroska, Csányi Sándor, Szabó Kimmel Tamás, Udvaros Dorottya, Kern András, a Quimby, Écsi Gyöngyi, Rutkai Bori vagy a Szabadkai Népszínház. Ez az idén 10 éves KULTKIKÖTŐ. Van egy hely a Balaton-parton... illetve nem is egy hely, hanem most már három. A KULTKIKÖTŐ ettől az évtől Balatonföldvár mellett Bogláron és Fenyvesen is megnyitja kapuit.

„Mára a teljes nyári szezonban működő összművészeti fesztiválként jegyezhetjük a Kultkikötőt” – mondja Nagy Viktor ügyvezető igazgató. Az elmúlt 10 év alatt a Kultkikötő szerves részévé, sőt meghatározó tényezőjévé vált a Balaton kulturális életének és turisztikai kínálatának. Programjainak látogatottsága 2011 és 2014 között 40%-kal növekedett, a tavalyi meghosszabbított szezont 40.000 nézővel zárta. A zenés és prózai nagyszínpadi és kamara jellegű színházi előadások mellett könnyűzenei koncertek, gyerekelőadások, családi programok, kiállítások, filmvetítések, borkóstolók is helyet kapnak a műsorban.

A Kultkikötő Balatonföldváron igazi ünneppé varázsolja a 10. nyári évadot: megújul a szabadtéri színház és környezete, régi kedves ismerősök szerepelnek a műsorban, akik idén különlegességekkel készülnek; augusztus 1-én, szombaton pedig a Budapest Bár tart nagy születésnapi mulatságot. Június végétől egészen augusztus végéig közel 180 program várja azokat, akik számára a csobbanás, túrázás és gasztro-kalandok mellett az igazi nyári élményt egy igazán jó színházi előadás vagy koncert koronázza meg. Földváron minden héten csütörtök esténként kamaraszínházi előadásokat, pénteken és szombaton nagyszínpadi produkciókat, szombat és vasárnap délelőtt gyerekelőadásokat kínálnak a nézőknek. Bogláron és Fenyvesen a péntek és a szombat a Kultkikötő-napok. Bogláron a Kápolna Színpadon ingyenes koncertek (autentikus flamenco-est, tangóest valamint Gerendás Péter koncertje), a Művelődési Ház udvarán színvonalas színházi előadások várják a nézőket. Földváron a Quimby július 11-én lép fel. A zenekar régi visszatérő vendége a KULTKIKÖTŐnek. Ha Kiss Tibit, az együttes frontemberét kérdezzük, elmondja, miért szeretik a zenekar tagjai annyira ezt a helyszínt: „Az a fajta romantikus hangulat, ami a KULTKIKÖTŐben van, a bensőséges légkör azokkal a hatalmas, szép öreg fákkal már alapból jó rajthelyről indítja az estét.”

Minden helyszín teljes nyári programja elérhető a kultkikoto.hu weboldalon.