Alföldi: Magyarországon rettenetes dolgok történnek

Alföldi Róbert szerint Magyarország – enyhén szólva – rossz irányban halad. A művész abból az alkalomból a Die Presse című osztrák napilapnak, hogy a bécsi Volkstheaterben ma lesz Háy Gyula „Haben” című darabjának premierje, az ő rendezésében.

2015. február 27., 14:13

Mint mondta, a kormány számára egyedül és csakis az számít, hogy mindenki lojális legyen hozzá. Aki másként gondolkodik, azt hazaárulóként pocskondiázzák. Mivel a mű vidéken játszódik, Alföldi kitér arra, hogy mára eltűnt a vidéki élet szépsége, a falusi emberek bezárkóznak a házaikba. Amúgy viszont nemigen változott semmi ahhoz képest, amikor a szerző – vagy 80 évvel ezelőtt – megírta a Haben-t. Ugyanazok a vágyak, ugyanaz a vigasztalanság, ugyanazok a társadalmi rétegek.

Arra a kérdésre, minek kellene történnie, hogy legalább valami más legyen, úgy válaszolt, hogy a kormánynak és a társadalomban szembe kellene néznie az utóbbi 60-80 évvel. A fasizmussal és a kommunizmussal. Ám mivel ez elmarad, folyton mást teszünk felelőssé a történtekért. A legtöbben félnek az Orbán-kabinettől, ezért felbukkan a szovjet idők jó pár mechanizmusa. Csak akkor lesz jobb – folytatta –, ha minden összedől, mert akkor újra kell kezdeni. A gazdaság az összeomlás szélén áll, 3-3,5 millió ember éhezik, köztük sok gyerek.

Alföldi szerint minél rosszabbra fordulnak a dolgok, annál több kérdést tesznek fel a polgárok. Jönnie kell egy új, fiatal nemzedéknek, a civil társadalomnak újjá kell alakulnia. Már érezni, hogy a civil szervezetek útján alakul ez a folyamat. Gondolkodó emberekre van szükség és itt nem csupán az értelmiségiekről van szó.

Magyarországon rettenetes dolgok történnek és az emberfia nap mint nap csodálkozik, hogy a nép minden lenyel – fogalmazott a rendező. Úgy látja, a kormány azért nyerte meg a legutóbbi választásokat, mert nincs ellenzék, és a sokan nem mentek el voksolni. Egyébiránt pedig nagy ötlet volt belépni az unióba, mert az EU pénzéből finanszíroznak mindent, amit a hatalom manapság olyan büszkén reklámoz.