A túlélésért küzdenek a hazai mozik

Hiába nyitottak ki májusban, nagyon lassan térnek vissza a nézők. Egyes filmszínházak még az újranyitásért küzdenek.

2021. június 21., 08:49

Szerző:

Bár a filmszínházak másfél hónappal ezelőtt kinyithattak, az egykori magyar moziba járók közül sokan már átszoktak a streamingszolgáltatásokra. A pandémia alatt a legtöbb hely felélte a tartalékait, így most szinte kivétel nélkül mindenhol azért küzdenek, hogy legalább nullára kijöjjenek.

Először tavaly márciusban kellett bezárniuk a moziknak három hónapra. A nyári nyitva tartás után ősszel azonban hazánkba is megérkezett a második hullám, amely ismét nehéz helyzetbe hozta őket. Volt, aki közvetlenül a bejelentés utáni napokban ki tudott nyitni, ám egyes mozik nyitása júniusra csúszott, de a mai napig vannak olyan helyek, amelyek még az újranyitásért küzdenek. Sokfelé személyzetet is egyik napról a másikra toboroztak.

A látogatás feltétele jelenleg az érvényes védettségi igazolvány, más kötöttség nincs. A mozik ugyanakkor hozhatnak speciális szabályokat, van olyan hely például, ahol az előtérben kötelező a maszkviselés. A nehéz anyagi helyzet ellenére a mozik többségében nem volt jelentős drágulás.

(Kiemelt képünk: MTI/Balogh Zoltán)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.