A túlélésért küzdenek a hazai mozik

Hiába nyitottak ki májusban, nagyon lassan térnek vissza a nézők. Egyes filmszínházak még az újranyitásért küzdenek.

2021. június 21., 08:49

Szerző:

Bár a filmszínházak másfél hónappal ezelőtt kinyithattak, az egykori magyar moziba járók közül sokan már átszoktak a streamingszolgáltatásokra. A pandémia alatt a legtöbb hely felélte a tartalékait, így most szinte kivétel nélkül mindenhol azért küzdenek, hogy legalább nullára kijöjjenek.

Először tavaly márciusban kellett bezárniuk a moziknak három hónapra. A nyári nyitva tartás után ősszel azonban hazánkba is megérkezett a második hullám, amely ismét nehéz helyzetbe hozta őket. Volt, aki közvetlenül a bejelentés utáni napokban ki tudott nyitni, ám egyes mozik nyitása júniusra csúszott, de a mai napig vannak olyan helyek, amelyek még az újranyitásért küzdenek. Sokfelé személyzetet is egyik napról a másikra toboroztak.

A látogatás feltétele jelenleg az érvényes védettségi igazolvány, más kötöttség nincs. A mozik ugyanakkor hozhatnak speciális szabályokat, van olyan hely például, ahol az előtérben kötelező a maszkviselés. A nehéz anyagi helyzet ellenére a mozik többségében nem volt jelentős drágulás.

(Kiemelt képünk: MTI/Balogh Zoltán)