A tolerancia sportcentruma

2016. február 28., 16:49

Gusztos Péter 2010-ben indította civil esélyegyenlőségi mozgalmát. Feleségével, Kovács Patrícia színésznővel megalapították a Suhanj! Alapítványt: ép és sérült embereknek szerveznek közös sportolási lehetőségeket, öt év tervezés után pedig hamarosan megnyitják az első hazai integrált edzőtermüket, ahol egészségesek és sérültek együtt edzhetnek. A XIII. kerületi önkormányzattól bérlik a Tátra utcai helyiséget, amelynek a bejárata és belső terei akadálymenetesek, a látássérülteket pedig burkolati jelek és vezetősávok segítik. Vak masszőrt és kerekes székes edzőt is alkalmaznak. Az erősítő kardiogépeket is integráltan használhatják a látogatók.

Gusztos Péter a 168 Órának elmondta, szakembereik autista és értelmi fogyatékos gyerekeket és felnőtteket is várnak.

– Alapítványunk gyógypedagógusai mozgásterápiát, illetve szenzomotoros fejlesztéséket is tartanak majd diszlexiás és figyelemhiányos diákoknak.
Állami támogatást nem kérnek: társadalmi szervezetek, szponzorok állnak mögöttük. Tízezer forintos „téglajegyek” megvásárlásával bárki hozzájárulhat a különleges sportcentrum létrejöttéhez. Már több mint kétmillió forint gyűlt össze ilyen adományokból, a támogatók neveit pedig az edzőterem falán is feltüntetik. A hely szolgáltatásait a sérült felnőttek jelentős kedvezményekkel vehetik igénybe. A gyerekeknek ingyenes csoportfoglalkozásokat is indítanak. A Suhanj Fitness mindenekelőtt új közösségi tér lehet: a társadalmi innováció és a tolerancia központja a Lipótvárosban.