A titokzatos szerető

Angol témájú, angol környezetben játszódó, pláne kosztümös filmet csak angolok tudnak igazán készíteni. Így van ez a mozikban most aktuális A titokzatos szerető című filmmel, amely Charles Dickens a világ előtt rejtett románcát dolgozza fel Ralph Fiennes rendezésében.

2014. március 3., 14:25

Szerző:

1990-ben jelent meg Claire Tomalin Charles Dickensről szóló életrajzi regénye, a The Invisible Woman (A láthatatlan asszony), benne a korábban szinte csak az irodalomtörténészek által ismert szerelemről. Ez a könyv képezi a film alapját.


A könnyedén és szó szerint lefordítható címet – teljesen indokolatlanul – A titokzatos szeretőre változtatta a magyar forgalmazó. Ám ha sikerül túltennünk magunkat ezen az apróbb bosszúságon, feltétlenül üljünk be a moziba és nézzük meg!

A Coriolanus Shakespeare-adaptáció után, ez Ralph Fiennes második rendezése. Eredetileg a Dickens titkos szerelméről szóló filmet is „csupán” rendezte volna, de Claire Tomalinnek sikerült meggyőznie, hogy játssza el benne az angol írót. Örülünk, hogy hajlott a rábeszélésre.


Charles Dickens, az angol nyelv egyik legnagyobb művelője, már életében is igen nagy népszerűségnek örvendett. Rendszeresen tartott sikeres felolvasóesteket saját műveiből, a viktoriánus kor felsőbb köreinek ajnározott, igazi celebje volt. A filmben itt kapcsolódunk bele az életébe. A negyvenöt éves író pályája csúcsán áll, tízgyerekes családapa, alkotóereje teljében van. Felesége, a szülésektől elhízott, testes Catherine Thompson Hogarth (Joanna Scanlan) a „lakás bútordarabja” az egyik angol filmkritikus szavaival élve.


S ekkor lecsap rá Ámor nyila a tizennyolc éves színésznő, Nelly Ternan (Felicity Jones) személyében. Dickens heves szerelemre lobban, és érzelmei nem maradnak viszonzatlanok, ám a viktoriánus kor Angliájában nyíltan nem vállalhatják fel egymást. Nelly évekkel későbbi visszaemlékezéseiből ismerjük meg ezt a titkos és fájó vonzalmat, a líraian megkomponált, lassan hömpölygő, gyönyörűen fotózott filmben.

Ha barát kell, a legjobb leszek. Ha magányra vágysz, én a csönd leszek. És ember leszek, mert emberre vágysz: ki szeret, ki elfogad, s kit igaznak látsz.” – Charles Dickens.

Az angol filmek kedvelői most sem fognak csalódni; minden a helyén van, minden korhű. A ruhák, a miliő, a terítők, az ezüst tányérok. 111 percre elrepülhetünk egy másik világba és megfeledkezhetünk mindenről, ami körülvesz bennünket.

Kapcsolódó írás

itt.

További Nagy-Britanniához fűződő írásokat olvashat az

angolosan.huweboldalon.