A Dögkeselyű vetítésével köszöntik a 80 éves András Ferencet

A digitálisan felújított Dögkeselyű című film vetítésével köszönti a 80 éves András Ferenc filmrendezőt a Nemzeti Filmintézet (NFI) november 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

2022. november 15., 11:18

Szerző:

András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a nemzet művésze, a Magyar Filmakadémia életműdíjasa november 24-én ünnepli 80. születésnapját, amelynek alkalmából bemutatják a frissen restaurált Dögkeselyű című filmjét Cserhalmi Györggyel és Kiss Marival a főszerepben - áll az intézet MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

András Ferenc 1942. november 24-én született Budapesten. Már első filmje, az 1977-ben bemutatott Veri az ördög a feleségét nagy szakmai és közönségsikert aratott. A szatíra a késő Kádár-kori szocializmus kritikai szemléletű alkotása, amely miatt András Ferenc öt éven át nem rendezhetett egész estés játékfilmet.  Legnagyobb sikerét a Munkácsi Miklós kisregénye alapján, 1982-ben készült Dögkeselyűvel aratta. A film egy mérnökből lett taxisofőr kálváriáját mutatja be, aki tolvajok áldozatául esik, de hiába fordul a rendőrséghez, nem hisznek neki. Az elvált, adósságban úszó férfi tehetetlen dühében maga kezd nyomozásba, majd önbíráskodásba. A fordulatos, drámai végű akciófilmet csaknem hatvan országban mutatták be, a Berlinalén, ahol Arany Medve díjra jelölték, megkapta a közönségdíjat.

A november 21-i ünnepi vetítésen András Ferenc rendező, Ragályi Elemér operatőr, Cserhalmi György és Kiss Mari színművészek elevenítik fel a forgatással, a filmmel és a közös munkákkal kapcsolatos emlékeiket.

 

(Kiemelt kép: Cserhalmi György a Dögkeselyű című magyar film főszerepében. Rendező: András Ferenc.)