A 3D már elavult, a szagos mozi az új őrület

Forradalmat írt James Cameron térhatású Avatarja, ám a texasi Robert Rodriguez még tovább megy: a Kémkölykök 4D című mozijában a háromdimenziós kép mellé időzített illatot is kínál.

2011. július 5., 07:03

Jessica Alba térhatású domborulatainál is többet kínál új mozijában a texasi fenegyerek, Robert Rodriguez. A Sin City rendezője a Cameron által sikerre vitt, s azóta a hollywoodi szuperprodukciók jelentős részében alkalmazott 3D technológiát egy negyedik dimenzióval egészíti ki -

írjaa Bors. A technológia lényege, hogy a nyolc részre osztott lapocskán a filmben felvillanó színű és számú mezőt megdörzsölve az adott jelenethez komponált illat fokozza majd a hatást.


– A családok imádni fogják ezt az interaktív moziélményt. És ami a legjobb: nem jelent extra költséget, hiszen minden mozijegy mellé ingyenesen jár egy aromakártya– nyilatkozta lelkesen Rodriguez. A különleges mozizásból a magyar rajongók sem maradnak ki, igaz, a nemzetközi premier után két hónappal, október végén érkezik csak a Kémkölykök 4: A világ minden ideje.

Szakértők szerint a 3D mellett bevezetésre kerülő Aroma-Scope megoldás visszavetheti a filmkalózok dollármilliókban kifejezhető károkozását. A kamerával moziban felvett, s az internetre feltöltött kópiák ugyanis nélkülözik a filmszínházakban kínált plusz élményt. Kérdés persze, hogy a szaglást is igénybe vevő megoldás mennyire terjed majd el, s miképp lehet illatosítani az olyan, sorozatokká bővült gigasikereket, mint a Transformers vagy A Karib-tenger kalózai. Hiszen a gépzsír és a tengeri rablók orrfacsaró bűze nem biztos, hogy fokozza az élményt.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.