90 éves korában elhunyt a legendás sztárszoprán

A nemzetközi hírű szopránt bajorországi, augsburgi otthonában 90 esztendős korában érte a halál.

2011. november 26., 10:15

Sena Jurinac a boszniai Travnikban született, Zágrábban diplomázott, majd az ötvenes éveket követően vált a bécsi közönség kedvencévé. A legendás Mozart-karmester, Karl Böhm szerződtette a bécsi dalszínházhoz, ahol a második világháborút követő három évtized legjobb Mozart-szopránja címet is kivívta - írja a

Fidelio.

Nemcsak az osztrák fővárosban énekelt, hanem szerte Európában, vendégszerepelt Magyarországon is. Repertoárja azonban nem szorítkozott Mozartra, nagyra tartották a Richard Strauss-művekben nyújtott alakításait is. Különleges szopránja lehetővé tette - amire valószínűleg nincs is más példa a világon - hogy A rózsalovag mindhárom női főszerepét eljátszotta: Marschallint, Octaviant (amit általában mezzók énekelnek) és a lírai szoprán Sophie-t is.

A művésznő idén október 24-én ünnepelte 90. születésnapát, melyet az osztrák közszolgálati rádió is közvetített. Az egyik itt adott interjúban Sena Jurinac elmondta, pályája során az éneklés örömét tartotta a legfontosabbnak, valamint megjegyezte azt is, hogy a karmesterek bár szerették a hangját, féltették is, amiért annyi különböző hangfajt igénylő szerepet vállal. Drámai szerepei között ott megtalálható Don Carlos Erzsébetje és az Otello Desdemonája és a Tannhäuser Erzsébetje is. A legtöbb kritika szerint a háború utáni éveknek legjobb Komponistája volt az Ariadne Naxosban című operában. 1982-ben vonult vissza a Bécsi Állami Operaházból.

17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.