Meghalt egy 69 éves zsidó férfi, miután palesztinbarát tüntetőkkel dulakodott

A Ventura megyei sheriff hivatala szerint egy 69 éves zsidó férfi, Paul Kessler életét vesztette hétfőn. A hatóságok szerint Izrael-ellenes tüntetőkkel való összetűzés során esett el és verte be a fejét. A hatóságok lehetséges gyűlölet-bűncselekményként vizsgálják halálát.

2023. november 7., 14:38

Szerző:

Kessler vasárnap részt vett egy tüntetésen Thousand Oaksban, ahol dulakodásba keveredett palesztinbarát tüntetőkkel, amelynek során fejsérülést szenvedett. Hétfőn belehalt a szerzett sérülésekbe, ezért a hatóságok lehetséges gyűlölet-bűncselekményként vizsgálják halálát – írja a The New York Post.

Az Izraelt támogató Kessler 15 óra 20 perc körül dulakodásba keveredett a palesztinbarát tüntetőkkel, amikor az összecsapás során fejsérülést szenvedett – közölték a hatóságok és a család barátai.

A Guardian arról számol be, hogy a veszekedés során Kessler hanyatt esett és beverte a fejét a földbe. Kesslert egy környékbeli kórházba szállították, ahol további orvosi ellátásban részesült. Kessler 2023. november 6-án halt bele sérüléseibe.

A lap idézi Noah Farkas rabbit, a Greater Los Angeles-i Zsidó Szövetség elnökét és vezérigazgatóját. „Ez történik most Amerikában. A félelem kultúrája és a zsidó közösség elleni valódi terror kultúrája zajlik” – nyilatkozta a rabbi.

A Nagy-Los Angeles-i Zsidó Szövetség zsidóként azonosította az áldozatot, és azt mondta, hogy ez volt a negyedik antiszemita erőszakos cselekmény Los Angeles környékén ebben az évben, és a második a Hamász által október 7-én Dél-Izraelben elkövetett támadások óta.

A hétfőn elvégzett boncolás megállapította, hogy Kessler halálának módja emberölés volt, a halál oka pedig tompa tárggyal okozott fejsérülés – számolt be róla a seriffhivatal.

A Los Angeles Times a helyettesekre hivatkozva arról számolt be, hogy Kesslert fejbe ütötték, mielőtt elájult, de ezt az értesülést nem sikerült megerősíteni.

Az állítólagos incidensről a közösségi médiában terjedő felvételeken egy férfi látható, aki a földön fekszik, láthatóan fejsérüléssel, miközben két ember, köztük egy „Free Palestine” feliratú kabátot viselő nő, a segítségére siet.

Az Egyesült Államokban az Izrael és a Hamász közötti háború miatt felkorbácsolódtak az érzelmek, amerikai tisztviselők és polgárjogi csoportok a Hamász október 7-i támadása óta a zsidók, muszlimok és arab amerikaiak elleni fenyegetések növekedésére figyelmeztetnek.

A múlt hónapban egy illinois-i férfit gyűlölet-bűncselekményekkel vádoltak meg, amiért halálra késelt egy hatéves muszlim kisfiút és megsebesítette az édesanyját egy olyan támadásban, amely a tisztviselők szerint a háborúra adott válaszként a vallásuk miatt irányult rájuk.

Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsának Los Angeles-i szervezete gyászát fejezte ki a „tragikus és megrázó veszteség” miatt, ugyanakkor arra kérte az embereket, hogy „tartózkodjanak az elhamarkodott következtetések levonásától" és „egy ilyen tragédia politikai haszonszerzés céljából történő szenzációhajhászásától”.

„A CAIR-LA és a muszlim közösség a zsidó közösség mellett áll, és elutasít minden erőszakot, antiszemitizmust, iszlamofóbiát és gyűlöletkeltést" – áll a közleményben.

(Kiemelt képünk: Paul Kessler. Fotó: X)