A palesztinok melletti tüntetés elhalasztására kéri a szervezőket a Scotland Yard

A szombatra tervezett palesztinpárti tüntetések elhalasztását kéri a Scotland Yard a szervezőktől, aznap ugyanis az évszázados hagyománynak megfelelően a háborúk áldozatairól emlékeznek meg Nagy-Britanniában. A szervezők egyelőre nem mutatnak hajlandóságot a november 11-ére – vagyis az első világháborút lezáró tűzszünet emléknapjára – meghirdetett demonstrációk elnapolására.

2023. november 7., 08:28

Szerző:

A Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen eddig négy egymást követő szombaton vonultak tüntetők tízezrei London és több más brit nagyváros utcáira. 

Az izraeli katonai akció előzményeként a Gázát uraló Hamász iszlamista terrorcsoport fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, 3000-et megsebesítettek, és a legfrissebb izraeli adatok szerint 240 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak. 

A legutóbbi szombati londoni tüntetés résztvevői az előző három demonstrációhoz hasonlóan a kormányzati főutcához, a Whitehallhoz vonultak. Innen nyílik a Downing Street, amely a brit miniszterelnökök hivatalának és rezidenciájának nyújt otthont. 

A nagy-britanniai tüntetéssorozat főszervezője a Palestine Solidarity Campaign nevű szolidaritási kampánycsoport, amelyhez több más szervezet, köztük a Stop the War nevű, széles bázisú háborúellenes civil mozgalom is csatlakozott. 

Éles vita bontakozott ki ugyanakkor a november 11-ére tervezett újabb palesztinpárti tüntetés körül, az a nap ugyanis az első világháború harci cselekményeit lezáró tűzszünet évfordulója, amely Nagy-Britanniában hagyományosan a háborús áldozatok emléknapja. 

A Scotland Yard hétfő este közölte: kérte a szervezőket, hogy sürgősen vegyék fontolóra a szombati évfordulós emléknapra tervezett palesztinpárti tüntetések elhalasztását, a rendőrségi vezetők ugyanis attól tartanak, hogy a demonstrációról leszakadhatnak egyes csoportok, amelyek a közrend megzavarására és bűncselekmények elkövetésére készülhetnek. 

A tájékoztatás szerint a londoni rendőrség illetékesei hétfőn tárgyaltak a szervezőkkel, akik azonban elutasították a kérést. 

Ade Adelekan, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese ugyanakkor hétfő esti nyilatkozatában megerősítette a halasztási kérést, mondván: nem lenne helyénvaló a tüntetések megtartása az évfordulós hétvégén. 

Adelekan szerint a Hamász október 7-ei terrortámadása óta 160-nál több embert vettek őrizetbe Londonban számos törvénysértés, köztük rasszista indíttatású bűncselekmények, erőszakcselemények, rendőrök elleni támadások gyanújával, és nő a tüntetésekhez kötődő, gyakran a demonstrációkról leszakadó csoportok által elkövetett ilyen jellegű törvénysértések száma. 

A szervezők azonban válasznyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy a következő szombatra tervezett tüntetések csaknem két órával a háborús áldozatok emléke előtti, hagyományosan délelőtt 11 órakor tartott jelképes néma főhajtás időpontja után kezdődnek, és a menet útvonala ezúttal messze elkerüli a londoni kormányzati negyed közepén álló emlékmű, a Cenotaph környékét, amely minden évben a központi megemlékezés helyszíne. 

Az évfordulós megemlékezések fő eseményét, a Cenotaph megkoszorúzását és a veteránok több tízezres emlékmenetét nem szombaton, hanem vasárnap tartják. A rendezvényen részt vesz és koszorúz III. Károly király, Rishi Sunak miniszterelnök, valamint a brit politikai élet sok más vezetője.

(Kiemelt képünk illusztráció. Brit rendőrök járőröznek a Scotland Yard előtt London központjában 2022. február 14-én. Fotó: Tolga Akmen / AFP)