Zöld lámpát kapott a Pfizer koronavírus elleni tablettája

90 százalékban hatékony a kórházi felvételek és halálesetek megelőzésében.

2022. január 28., 08:20

Szerző:

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta a Pfizer koronavírus elleni antivirális gyógyszerét olyan felnőttek számára, akiknél nagyobb a súlyos megbetegedés esélye – írja a Reuters. A feltételes jóváhagyás, amennyiben az Európai Bizottság is engedélyezi, megengedi a tagországoknak, hogy használják a szert. 

Olaszország, Németország és Belgium azon néhány európai uniós ország közé tartozik, amely már vásárolt a Paxlovid nevezetű gyógyszerből. Az Egyesült Államok már decemberben engedélyezte a Paxlovid és az amerikai Merck hasonló, molnupiravir nevű hatóanyagát. 

Ez utóbbinak is zajlik az európai uniós engedélyeztetése, ez azonban tovább fog tartani, mert a vállalat novemberben felülvizsgálta a tesztfázis adatait, ugyanis a készítmény ezek alapján jóval kevésbé volt hatásos, mint azt korábban gondolták. 

A Paxlovid, a vállalat klinikai vizsgálatának adatai szerint közel 90 százalékban volt hatékony a kórházi felvételek és halálesetek megelőzésében. A legújabb laboratóriumi adatok arra utalnak, hogy a gyógyszer az omikron-változat ellen is megőrizte hatékonyságát. 

(Kiemelt képünk: A Pfizer jóvoltából rendelkezésre bocsátott kézi fájlfotó mutatja a kísérleti Covid-19 vírusellenes tabletta, a Paxlovid gyártását Freiburgban, Németországban. Fotó: Handout / Pfizer / AFP)