Zelenszkij már döntött a hadsereg főparancsnokának leváltásáról

Az ukrán vezetés előre értesítette a Fehér Házat, hogy Valerij Zaluzsnij vezérkari főnök leváltását tervezi Zelenszkij – tudta meg a Reuters. A kérdés már csak az, hogy mikor. 

2024. február 3., 12:45

Szerző:

Az ukrán kormány arról tájékoztatta a Fehér Házat, hogy elbocsátja az ország legfőbb katonai parancsnokát Zelenszkij – írja a Reuters.  A lap az ukrán elnök irodájához közel álló forrásra hivatkozik, aki szerint a vita az ukrán elnök és a katonai főparancsnok között egy új katonai mozgósítási akcióval kapcsolatban robbant ki, és Zelenszkij ellenzi Zaluzsnyij 500 000 új katona behívására vonatkozó javaslatát. A Reutersnek nyilatkozó névtelen forrás hozzátette, hogy Zaluzsnyij felmentésének folyamata egyelőre szünetel, mivel állítólag a felek kidolgozzák a következő lépéseket. „Nem világos, mennyi ideig tart ez a folyamat” – tette hozzá a névtelenül nyilatkozó forrás. A Washington Post szerint az amerikaiaknak azt mondták, hogy Volodimir Zelenszkij elnök már meghozta a döntést, ami a legkomolyabb személyi változás lenne, mióta Oroszország 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát – írja a Telex

Kiakadtak az ukrán katonák Zelenszkijre

A hét elején több híresztelés is azt állította, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elbocsátotta az ukrán vezérkari főnököt. Az ukrán katonák kiakadtak és szerintük jobb lenne, ha rájuk bíznák a háborút és Zelenszkij nem veszélyeztetné az állambiztonságot. Az ukrán elnök és a vezérkari főnök közötti megromlott kapcsolatról először 2023 novemberében írtak az ukrán lapok. Már akkor felmerült, hogy a két vezető közötti nézeteltérés ahhoz vezethet, hogy Zelenszkij felmenti tisztsége alól Zaluzsnijt.

Ahogy arról írtunk, külföldi sajtóértesülések egybehangzóan azt állítják, hogy Volodimir Zelenszkij lemondásra szólította fel hétfőn az ukrán hadsereg főparancsnokát, Valerij Zaluzsnijt. Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka állítólag elutasította ezt, de egyelőre nem világos, hogy megmaradhat-e a posztján. Sőt, a legtöbb jelentésből az látszik, hogy az ukrán főparancsnokot le fogja váltani az elnök, csak idő kérdése, mikor – írja az Index.  Zelenszkij ettől függetlenül „Ukrajna első számú tábornokának” leváltására készül – erről cikkezett a Financial Times, majd hasonló értesülést közölt a The Economist is.

„Zelenszkij a nemzetbiztonság elé helyezi saját és kormánya népszerűségét”

KyivPostnak nyilatkozó katonák szerint az ukrán elnök – esetleges Zaluzsnyij leváltási terveivel – a nemzetbiztonság elé helyezi saját és kormánya népszerűségét a választók körében. Valerij Zaluzsnij ukrán katonai parancsnok támogatása közel általános a katonák körében, és Volodimir Zelenszkij elnök esetleges terve a leváltására, ha létezik, veszélyes a nemzetbiztonságra és a háborús erőfeszítésekre – közölték a megkérdezett katonák.

 

 

Többen úgy vélik, hogy az orosznak kedvezne Zaluzsnij leváltása

Makszim, a jelenleg a Bahmut- szektorba telepített felderítő század parancsnoka elmondta, hogy az egységében lévő férfiak tudnak a parancsnoki lánc tetején fellépő esetleges zavarokról, és számukra jobb lenne, ha Zaluzsnij és vezérkara egyedül maradna megvívni a háborút politikusok beavatkozása nélkül.

A Mariupolban orosz vonalak mögött tevékenykedő partizáncsoport képviselője közvetítőkön keresztül azt mondta, hogy „Zaluzsnij elmozdításának nyilvános megvitatása orosz háborús célokat szolgál, és az ukrán tisztviselőket szigorúan meg kell büntetni”. „Aki elkezdte, az ellenség” – mondta a partizán. „A politika és a karrierizmus háború idején hazaárulás… Tudjuk, hogy minden kapcsolat és hadművelet (vagy partizánmunka) nem valósulhatott volna meg Zaluzsnij főparancsnok segítsége nélkül” – tette hozzá.

(Kiemelt képünkön:  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Fotó: Az Ukrán Elnökségi Sajtószolgálat / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).