Zelenszkij megtette, amitől sokan óvták

Volodimir Zelenszkij menesztette Valerij Zaluzsnijt, Ukrajna katonai főparancsnokát – jelentette be az ukrán elnök a közösségi oldalán.

2024. február 8., 20:16

Szerző:

Zelenszkij a bejegyzésében – amelyhez egy Zaluzsnijjal készült közös képet csatolt – azt írta: „Megköszöntem neki Ukrajna védelmét az elmúlt két évben. Azt is megbeszéltük, hogy ki kerülhet Ukrajna fegyveres erőinek megújított vezetésébe.” Az elnök hozzátette, találkozójukon azt javasolta, hogy Zaluzsnij „maradjon a csapat tagja”.

Mint arról hónap elején beszámoltunk: több híresztelés is azt állította, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elbocsátotta az ukrán vezérkari főnököt. Az ukrán katonák kiakadtak és szerintük jobb lenne, ha rájuk bíznák a háborút és Zelenszkij nem veszélyeztetné az állambiztonságot. Mint kiderült, a múlt idő nem bizonyult igaznak, az elnök viszont már döntött Zaluzsnij elbocsátásáról, csak az időpont volt kérdéses. Sőt, az Euronews arról értesült, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a teljes ukrán vezetés cseréjét fontolgatja.

Arról is írtunk, hogy az elnök döntése megosztja a fronton harcolókat: A KyivPostnak nyilatkozó katonák szerint az ukrán elnök – esetleges Zaluzsnyij leváltási terveivel – a nemzetbiztonság elé helyezi saját és kormánya népszerűségét a választók körében. Valerij Zaluzsnij ukrán katonai parancsnok támogatása közel általános a katonák körében, és Volodimir Zelenszkij elnök esetleges terve a leváltására, ha létezik, veszélyes a nemzetbiztonságra és a háborús erőfeszítésekre – közölték a megkérdezett katonák.

Zelenszkij vs. Zaluzsnij

Zaluzsnij leváltásának hátteréről a Politico több valószínű forgatókönyvet is felvázolt. Az egyik szerint a háborús hős Zaluzsnij növekvő népszerűsége politikai fenyegetést jelentett Zelenszkij számára. Zaluzsnij ráadásul egyre komorabb képet festett a háború kilátásairól. Az Economistnak írt tavalyi cikkében például – amely feldühített Zelenszkij –Zaluzsnij az első világháborús patthelyzethez hasonlította a konfliktust.  Ennél is fontosabb lehet azonban, hogy

Zelenszkij nem volt hajlandó behívni flmillió embert a seregbe, Zaluzsnij szerint viszont ez elengedhetetlen lenne a háború folytatásához.

Ukrajna azóta rászánta magát a mozgósításra. Az ukrán kormány által átdolgozott törvénytervezetet első olvasatban támogatta a parlament. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint a törvényjavaslat új változata alapján a mozgósítást elkerülő hadkötelesekkel szemben bírósági határozat alapján lehet majd intézkedni, azaz azok a férfiak sem ússzák meg a mozgósítást, akik elmenekültek Ukrajnából.

(Kiemelt képünk: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2023. február 24-én készített és közzétett képen Valerij Zaluzsnij, Ukrajna fegyveres erőinek főparancsnoka (k) a kijevi Szent Szófia téren, az ukrajnai orosz invázió első évfordulóján tartott ünnepségen. Fotó: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP)

 

Tegnap 14:44

Tíz amerikai ATACMS rakétával támadta csütörtökre virradóra az ukrán fél a Krími hidat - közölte Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter kedden Almatiban, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) katonai tárcavezetőinek tanácskozásán.

Az esküdtszék mind a 34 vádpontban bűnösnek mondta ki csütörtökön Donald Trump volt amerikai elnököt az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetőeljárásban.