Will Smith dühös lett Georgiára a választási szigorítás miatt, ezért nem forgat az államban

Will Smith az afroamerikaiak részvételét nehezítő választójogi szigorítások miatt elviszi Georgiából új szuperprodukciója forgatását.

2021. április 13., 09:58

Szerző:

A színész-producer és producertársa, Antoine Fuqua rendező közleményben jelentette be, hogy nem tud jó lelkiismerettel egy olyan kormányt támogatni gazdaságilag, amely retrográd lépéseket tesz a választójog gyakorlását illetően. A georgiai törvényhozás nemrég olyan új választójogi módosításokat fogadott el, amelyek főleg a kisebbségi szavazók lehetőségeit korlátozza, különösen a levélszavazás terén.

Will Smith új filmje, az Emancipation című rabszolgadráma nagy költségvetésből készül, a forgatás júniusban kezdődött volna Georgia államban. Az Apple Studios hírek szerint 130 millió dollárt fizetett a forgalmazási jogokért. A valós eseményeken alapuló filmben Will Smith egy rabszolgát alakít, aki megszökik az ültetvényről és csatlakozik az északiak hadseregéhez.

Ez az eddigi legjelentősebb hollywoodi produkció, amelyet elvisznek a filmgyártást amúgy bőkezűen támogató Georgiából a választójogi reform miatt. Egyes filmesek már bojkottot hirdettek a szigorítások miatt, de a nagy hollywoodi stúdiók eddig jórészt csendben maradtak. A filmstúdiók 2019-ben a georgiai forgatások leállításával fenyegetőztek az abortuszt tiltó törvény miatt, de azt végül az állam legfelsőbb bírósága alkotmányellenesnek ítélte.

(Kiemelt kép: Will Smith amerikai színész, főszereplő, rapper Ang Lee Oscar-díjas rendező Gemini Man című filmjének sajtótájékoztatóján a budapesti Four Seasons Hotelben 2019. szeptember 26-án. A film október 10-től látható a magyarországi mozikban. MTI/Kovács Tamás)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.